Jesen stiže, Dunjo moja (2004)

Jesen stiže Dunjo moja (Originalni naziv)

drama romantika

Film o životu siromašnog banatskog seljaka opjevanog prema pjesmama Đorđe Balaševića

 
Režija: Ljubiša Samardžić
Scenarij: Toni Matulić, Đorđe Milosavljević
Uloge: Branislav Trifunović , Kalina Kovačević , Marija Karan, Igor Đorđević, ...

Filmografija

Trilogija “Jesen stiže, Dunjo moja”, (2004), “Konji vrani” i “Bledi mesec” kronike su o životu siromašnog banatskog seljaka Save Lađarskog, inače opjevanog u pjesmama Đorđe Balaševića (pod imenom Vasa Ladački), a koje su ujedno bile i inspiracija Ljubiši Samardžiću da režira i producira ova tri filma.

Malo selo negdje u Banatu, početkom 20. stoljeća. Savo, Petrašin i Marija su prijatelji. Žive u siromaštvu pomažući roditeljima. Savo i Marija se zaljube, no 1. svjetski rat prekida njihovo druženje. Savo i Petrašin mobilizirani su u austro-ugarsku vojsku. Po povratku iz rata Savo obavještava oca da će se oženiti s Marijom, no otac je protiv jer je Marija, baš kao i Savo, iz siromašne obitelji. Savo ostavlja Mariju i odlazi u obližnje selo, te pronalazi posao kod bogate obitelji Granfild. Dan za danom se opija, ali i sve više vremena provodi s Granfildovom kćeri Anicom. Granfild mu nudi kćerinu ruku i sve bogatstvo, no Savo se vraća u rodno selo i sazna da je Marija umrla pri porodu…

Uz izvrsne glumce i glazbu filmom dominira ambijentalna scenografija, interijeri i eksterijeri koji svjedoče i donose duh vremena.


Komentari (0)

Foto