Kome zvono zvoni (1943)

FOR WHOM THE BELL TOLLS (Originalni naziv)

drama avantura ratni

Dvoje mladih zaljubljuje se iako svjesni da njihova ljubav nema budućnosti u ratnom užasu

 
Režija: Sam Wood
Scenarij: Dudley Nichols
Uloge: Gary Cooper, Ingrid Bergman, Akim Tamoroff, Arturo de Cordova, ...

Filmografija

"Kome zvono zvoni", ekranizacija jedne od najdojmljivijih ratnih ljubavnih priča svjetske književnosti, istoimenog romana Ernesta Hemingwaya, nastala je slavne 1943. prema scenariju Dudleya Nicholsa i u režiji Sama Wooda."Za kim zvona zvone" imao je tu nesreću da se za Oscare kandidirao iste godine kad i još bolja "Casablanca", pa je od 9 nominacija potvrđena jedino ona za najbolju žensku epizodnu ulogu (gerilka Pilar) koja je pripala sjajnoj grčkoj karakternoj glumici Katini Paxinou (Rocco i njegova braća).

Druga je polovina tridesetih godina prošloga stoljeća i Španjolskom bjesni građanski rat između pristaša republikanaca i monarhističkih nacionalista. Među desetinama tisuća boraca koji su stigli iz cijeloga svijeta da bi se stavili u službu Republike je i Amerikanac Robert Jordan (G. Cooper).

Za jedne od pogibeljnih diverzantskih akcija u koju je poslan da bi srušivši most presjekao neprijateljske komunikacije, Jordan upoznaje lijepu Mariu (I. Bergman) koja nakon pogibije oboje roditelja živi sa skupinom lokalnih gerilaca. Iako su svjesni da njihova ljubav u ratnom užasu nema budućnosti, dvoje mladih se prepuštaju osjećajima koji ih čine još ranjivijima, ali i beskrajno sretnima.


Komentari (0)

Foto