Svjetioničar (2004)

L'EQUIPIER (Originalni naziv)

drama

Problemi ratnog povratnika koji se zaposli na svjetioniku i privuče svjetioničarevu ženu

 
Režija: Philippe Lioret
Scenarij: Emmanuel Courcol, Claude Faraldo
Uloge: Sandrine Bonnaire, Philippe Torreton, Grégori Derangere , Emilie Dequenne, ...

Filmografija

"L'Equipier" je vrlo dobro režiran film; vrlo solidna socijalno-psihološka drama koja prikazuje neugodan slučaj ratnog povratnika koji se stjecajem okolnosti nađe u okolini koja ne voli strance, pogotovo ako su vidno drugačiji od njih i mogu im biti konkurencija.

Camille (A. Consigny) dolazi na bretonski otok Ouessant gdje je rođena i provela djetinjstvo. Naime, želja joj je prodati staru obiteljsku kuću, i to Parižanima koji su se javili na njezin oglas. Čisteći je, ona slučajno pronađe knjigu njoj nepoznatoga Antoinea (G. Derangere) koji je ovdje nekada davno živio. Ponesena znatiželjom, počne čitati njegovu priču i uživi se u prikaz njegovog dolaska u ovo mjesto početkom šezdesetih te nezahvalnu situaciju u kojoj se, ne sluteći, našao. Nakon što je ranjen u alžirskom ratu, namješten je kao suradnik na svjetioniku kojim upravlja mještanin Yvon (P. Torreton), Camillin otac. Između njih se od početka počnu javljati trzavice, koje će se razbuktati kada Antoine privuče svjetioničarevu ženu (S. Bonnaire)...

Uz dobro dočarane međuljudske odnose preciznim dijalozima te dobro ispričanu priču, film krase impresivne snimke morskog pejzaža Bretagne, osobito impozantnoga otoka Ouessanta i obližnjega svjetionika. Film je režirao francuski redatelj Philippe Lioret (koji je ovim filmom osvojio tri nominacije za nagradu César), a uz druge, nama manje poznate francuske glumce, jednu od glavnih uloga tumači poznata glumica Sandrine Bonnaire (La Cérémonie).


Komentari (2)

Foto