Druga Žikina dinastija (1986)

Žikina dinastija 2 (Originalni naziv)

komedija

Dva djeda odluče pomoći svom unuku koji je poludio za djevojkama

 
Režija: Zoran Čalić
Scenarij: Zoran Čalić, Jovan Marković
Uloge: Rialda Kadrić, Vladimir Petrović, Marko Todorović, Dragomir Bojanić Gidra

Filmografija

Nesporazumi između unuka Miše i njegovih djedova Žike i Milana se nastavljaju. Miša se pokušava dokazati kao pravi muškarac, a za to mu je potreban prazan stan i uvijek novi izazovi. To je dovoljan razlog da brigu za njegovo zdravlje uzmu u svoje ruke djed Žika i djed Milan...

Žiki (Dragomir Bojanić Gidra) i Milanu (Marko Todorović) nije dugo trebalo da vide kako je njihov unuk (Nikola Kojo) poludio za djevojkama i seksom te mu je sada najvažnije pronaći prostor za svoje ljubavne avanture. Djedovi imaju novi problem: treba unuka spasiti od pretjeranog seksualnog nagona, koji je u obitelji već imao "ludi“ pradjed Milojko. Ponovno odluče potražiti doktora Nedeljkovića (Bata Živojinović), a on im savjetuje da unuka pošalju na selo gdje će radom ispucati višak energije.

Popularni filmski serijal s područja bivše Jugoslavije, "Lude godine“, započeo je svoje prikazivanje davne 1977., a slijedilo je još devet nastavaka do 1992. Sve od reda režirao ih je Zoran Čalić, a sedmi nastavak, snimljen 1985., dobio je naziv „Žikina dinastija“. Iako u originalu zamišljena kao ozbiljna drama koja upozorava na društvene probleme poput seksa bez zaštite i tinejdžerske trudnoće, sporedni likovi Živorad "Žika" Pavlović  (Dragomir Bojanić Gidra) te Milan Todorović (Marko Todorović) istaknuli su svoj talent za komediju te ubrzo preuzeli glavnu riječ.

Iako ga filmska struka nije prihvatila, serijal je postao  jedan od najpopularnijih u Jugoslaviji, pa čak i u zemljama Istočne Europe. Tako je glumica Rialda Kadrić primila pozivnicu Moskovskog filmskog festivala, koji je tada bio isključivo rezerviran za nove zvijezde Sovjetskog Saveza. Serija se pokazala odličnom odskočnom daskom mnogim budućim zvijezdama bivše Jugoslavije - Sonji Savić, Zoranu Cvijanoviću, Nikoli Koji, Gali Videnović i Branku Đuriću. Naziv serije osmišljen je kao parodija na popularnu američku seriju "Dinastija”, koja je sredinom 80-ih osvojila gledatelje s područja tadašnje Jugoslavije.


Komentari (17)

Foto