Sve je rasvijetljeno (2005)

EVERYTHING IS ILLUMINATED (Originalni naziv)

komedija drama film ceste

Samozatajan pisac kreće u Ukrajinu pronaći ženu koja je njegovog djeda spasila od nacista

 
Režija: Liev Schreiber
Scenarij: Liev Schreiber
Uloge: Elijah Wood, Eugene Hutz, Boris Leskin

Filmografija

Film počinje kao komedija no kako putovanje odmiče tako komedije nestaje i pretvara se u dramu, sjećanje na bolnu prošlost. Liev Schreiber osim režije potpisuje i scenarij za ovaj film tj. prilagodbu autobiografskog romana Jonathana Safrana Foera koji je ovim romanom kao dvadesetpetogodišnjak izazvao pravu senzaciju dobivši 2002. Guardianovu nagradu za prvi roman (Guardian First Book Award).

Njujorški Židov, strastveni kolekcionar i samozatajan pisac Jonathan Safran (Elijah Wood) odluči otputovati u svoju djedovinu, Ukrajinu, kako bi pronašao Augustinu, ženu koja je navodno spasila njegovog pokojnog djeda od nacista. U potragu kreće koristeći usluge ukrajinske firme Heritage Odessa Tours koja je specijalizirana za pronalaženje nestalih i umrlih. Firmu čine djed koji umišlja da je slijep, unuk Alex koji je ujedno i prevoditelj s engleskog te pas Sammy Davis Junior Junior (nazvan prema američkom svestranom zabavljaču). U prastarom autu njih troje i pas kreću na put po Ukrajini u potrazi za mjestom Tračimbrod.



Zanimljivo je spomenuti da je to i film ceste, koji nam pokazuje prekrasne pejzaže ukrajinske provincije. Izvrsna je glazba koju među ostalim izvode "Leningrad" te "Gogol Bordello".

Komentari (3)

Foto