Divlje guske (1978)

THE WILD GEESE (Originalni naziv)

drama avantura ratni

Prekaljeni ratnik okuplja tim plaćenika i kreće u Afriku spasiti zarobljenog afričkog vođu

 
Režija: Andrew V. McLaglen
Scenarij: Reginald Rose
Uloge: Richard Burton, Richard Harris, Roger Moore, Hardy Kruger, Jack Watson

Filmografija

Šezdesetih i sedamdesetih godina diljem svijeta su bili popularni pustolovni ratni filmovi o skupinama muškaraca koji odlaze na opasne misije. Jedan od takvih je i “Wild Geese”, uzbudljivo i napeto ostvarenje o pustolovini pravednim razlozima vođenih plaćenika u Africi. Manje poznat i prikazivan u odnosu na najpoznatije slične filmove poput “12 žigosanih”, ili “Orlovskog gnijezda”, film “Wild Geese” će biti prava poslastica za sve ljubitelje klasične filmske avanture i naracije.

Prekaljeni ratnik i plaćenik, pukovnik Allen Faulkner (R. Burton) dolazi u London, na poziv utjecajnog bankara Mathersona (S. Granger). Bankar pukovnika želi angažirati u operaciji spašavanja zarobljenog afričkog vođe Juliusa Limbanija (W. Ntshona), utjecajnog i pravdoljubivog političara za kojeg njegovi sunarodnjaci vjeruju da je ubijen, dok on čami u pritvoru. Faulkner pristaje pod uvjetom da smije sam sebi odabrati ekipu. U njoj su sve odreda veterani brojnih ratova, poput analitičara Rafera Jandersa (R. Harris), pilota Shauna Fynna (R. Moore) i zaljubljenika u Južnu Afriku Pietera Coetzeeja (H. Kruger). Jandersa Faulkner jedva uspije nagovoriti, jer je ovaj obećao sinu da će ga tijekom praznika voditi na skijanje. Okupljena ekipa kreće u naizgled nemoguću misiju u srcu Afrike…

Poput većine filmova "podžanra" o pustolovinama muških plaćenika, “Wild Geese” okuplja impresivnu glumačku ekipu u kojoj su velike zvijezde poput R. Burtona (Tko se boji Virginije Woolf?, Sutjeska), R. Harrisa (Čovjek zvan konj), R. Moorea (serijal James Bond) i H. Krugera (Hatari). Unatoč dojmljivo ekraniziranim ratnim prizorima, najefektniji dijelovi filma su intimne scene razgovora R. Harrisa sa svojim sinom. Režiju filma potpisuje vrhunski redatelj ratnih filmova i vesterna Andrew McLaglen (Đavolja brigada, Shenandoah, Chisum)


Komentari (0)

Foto