Hindenburg (1975)

THE HINDENBURG (Originalni naziv)

triler drama film katastrofe

Film nagađa zašto se uopće dogodila katastrofalna eksplozija cepelina Hindenburg

 
Režija: Robert Wise
Scenarij: William Link, Richard Levinson
Uloge: George C. Scott, Anne Bancroft, William Atherton, Roy Thinnes, Gig Young, ...

Filmografija

Spektakularan film redatelja Roberta Wisea (Odds Against Tomorrow, West Side Story, The Sound of Music) bio je nominiran za nagradu Oscar u kategorijama najbolje fotografije, umjetničkog vodstva i zvuka.

Kad njemačkom Ministarstvu propagande stigne pismo nepoznate vidjelice koja predviđa pad cepelina Hindenburg točno iznad New Yorka 1937. godine, oni nipošto ne žele odgoditi let, već angažiraju svog časnika Franza Rittera (G. C. Scott) da nadgleda putnike i predmete unesene u letjelicu, budući da su posve sigurni da riječ može biti samo o sabotaži. Ritter savjesno obavlja svoj posao i pregledava sve putnike - od grofice Ursule (A. Bancroft) koja ide u posjet maloljetnoj kćeri u Boston, preko supružnika Breslau i njihovo troje djece, potom supružnika Channing, sve do fotografa Vogela i sumnjivog i nepristupačnog Edwarda Douglasa …
Inspiriran stvarnim događajem - katastrofalnom eksplozijom cepelina Hindenburg, 6. svibnja 1937., u kojem je od ukupno 97 putnika i članova posade preživjelo njih 62, film nagađa zašto se to uopće dogodilo. Naime, do danas nije razriješen misterij eksplozije, je li to bila posljedica sabotaže, statičkog elektriciteta ili greške u radu motora.
Wise se suptilno odlučio na teoriju o antinacističkoj uroti i bombi postavljenoj u krilo letjelice, budući da su sve druge mogućnosti također samo nagađanja, te stvara film dijelom inspiriran činjenicama, dijelom čistu fikciju koja se ogleda u miješanju crno-bijelih dokumentarističkih, s igranim snimkama u boji. Film ima izvrsne specijalne efekte.

Komentari (0)

Foto