Majestic (2001)

THE MAJESTIC (Originalni naziv)

drama romantika

Nakon nesreće i amnezije scenarist završi u gradiću gdje ga zamijene sa nestalim vojnikom

 
Režija: Frank Darabont
Scenarij: Michael Sloane
Uloge: Jim Carrey, Laurie Holden, Martin Landau, David Ogden Stiers, Karl Bury, ...

Filmografija

"Majestic" je režirao Frank Darabont, scenarist i redatelj koji iza sebe ima tri nominacije za Oscara, i to za scenarij filma "Iskupljenje u Shawshanku", te za scenarij i režiju "Zelene milje". Oba filma nastala su prema pričama Stevena Kinga. I u "Majesticu" se osjeća Darabontova osjetljivost za atmosferu, sklonost junacima visoke emotivnosti, hrabrost da bude patetičan i nedvojbenu podjelu na dobro i zlo u kojoj nema mjesta ni za najmanju sumnju što su prave, provjerene ljudske vrijednosti.

Holywood, 1951. godina. U kinima igraju hitovi poput Afričke kraljice i Tramvaja zvanog čežnja i traje hajka na navodne komuniste. Jedan od holivudskih scenarista je i Peter Appleton, koji zarađuje pišući komercijalne scenarije. Ne opterećuje se ni umjetnošću ni principima, život mu je lagodan, sve dok se ne nađe na crnoj listi autora optuženih da su komunisti. Znajući da mu slijedi gubitak poslova, Appleton sjeda u auto i kreće na besciljnu vožnju. Međutim, doživi prometnu nesreću, s mosta sleti u rijeku i iz nesvijesti se probudi na obali u nepoznatom mjestu i bez sjećanja na prošlost. Dozna da se našao u gradiću Lawsonu i iznenadi se kad svi koji ga sretnu kažu da ih na nekoga podsjeća. Tajnu će razriješiti stari Harry Trimble, koji tvrdi da je Peter njegov sin Luke, koji je navodno poginuo u ratu, ali njegovi ostaci nisu nikada pronađeni. Kad upozna lijepu Adele, koja je bila Lukeova djevojka, zaljubi se u nju i svim se silama trudi sjetiti starog života. U međuvremenu s Harryjem Trimbleom obnavlja njihovu staru kino-dvoranu Majestic, koja je stajala zapuštena od rata...

Po priči, strukturi, glavnim junacima i mirnom tempu, film podsjeća na prave starinske dobre filmove nakon kojih gledatelj ostaje zadovoljan što je sve dobro završilo. O Jimu Careyju ne treba posebno govoriti, to je glumac koji može odigrati svaku ulogu. Film je dobio nagradu američkog udruženja političkog filma za demokratičnost.


Komentari (0)

Foto