Žikina dinastija (1985)

ŽIKINA DINASTIJA (Originalni naziv)

komedija

Dva djeda žele pomoći svom unuku kako ne bi ne zakazao u svojoj muškosti

 
Režija: Zoran Čalić
Scenarij: Zoran Čalić, Jovan Marković
Uloge: Dragomir Bojanić Gidra, Marko Todorović, Nikola Kojo, Lidija Vukičević, ...

Filmografija

Zgode i nezgode junaka serije filmova "Lude godine" nastavljaju živjeti ali u novim okolnostima. Djed Žika i djed Milan, pod pritiskom popularne televizijske serije "Dinastija", počinju se brinuti da njihov unuk, stup "dinastije" ne "zastrani" kao mladi Carrington, pa se svim silama trude kako bi ga održali na pravom putu...

Žika (Dragomir Bojanić Gidra) i Milan (Marko Todorović) misle da njihovog unuka (Nikola Kojo) ne zanimaju žene i počinju strepiti da “ne zastrani” poput Stevea Carringtona iz popularne serije “Dinastija”. Djedovi odlaze doktoru Nedeljkoviću (Bata Živojinović) tražiti pomoć kako im unuk ne bi postao homoseksualac. Međutim, Žika ne vjeruje modernoj medicini pa odluči poduzeti mjere za koje on misli da djeluju.

Popularni filmski serijal s područja bivše Jugoslavije, "Lude godine“, započeo je svoje prikazivanje davne 1977., a slijedilo je još devet nastavaka do 1992. Sve od reda režirao ih je Zoran Čalić, a sedmi nastavak, snimljen 1985., dobio je naziv "Žikina dinastija“. Iako u originalu zamišljena kao ozbiljna drama koja upozorava na društvene probleme poput seksa bez zaštite i tinejdžerske trudnoće, sporedni likovi Živorad "Žika" Pavlović  (Dragomir Bojanić Gidra) te Milan Todorović (Marko Todorović) istaknuli su svoj talent za komediju te ubrzo preuzeli glavnu riječ.

Iako ga filmska struka nije prihvatila, serijal je postao  jedan od najpopularnijih u Jugoslaviji, pa čak i u zemljama Istočne Europe. Tako je glumica Rialda Kadrić primila pozivnicu Moskovskog filmskog festivala, koji je tada bio isključivo rezerviran za nove zvijezde Sovjetskog Saveza. Serija se pokazala odličnom odskočnom daskom mnogim budućim zvijezdama bivše Jugoslavije - Sonji Savić, Zoranu Cvijanoviću, Nikoli Koji, Gali Videnović i Branku Đuriću. Naziv serije osmišljen je kao parodija na popularnu američku seriju "Dinastija”, koja je sredinom 80-ih osvojila gledatelje s područja tadašnje Jugoslavije.


 


Komentari (0)

Foto