Ponosni konj (1980)

Le cheval d'orgueil / The Horse of Pride (Originalni naziv)

drama

Francuski pisac se prisjeća svojeg djetinstva na selu prije i nakon Prvog svjetskog rata

 
Režija: Claude Chabrol
Scenarij: Claude Chabrol, Daniel Boulanger
Uloge: Jacques Dufilho, Bernadette Le Saché, François Cluzet, Paul Le Person, ...

Filmografija

Jedan od najglasovitijih esejista i poznavatelja bretonske kulture Pierre-Jakez Helias (1914.-1995.) svjetsku je slavu stekao svojim autobiografskim romanom "Le Cheval d'orgueil" u kojem je opisao život seljaka u Bretagni u godinama koje su prethodile Prvom svjetskom ratu i posljedice koje je rat donio pučanstvu organiziranom uglavnom u patrijarhalnim zajednicama.

Pisac Pierre-Jacques (glas: G. Wilson) prisjeća se svog djetinjstva u Bretagni u godinama uoči Prvog svjetskog rata i tijekom njega... Kao sedmogodišnjak (R. Hubert) živio je u slikovitom bretonskom seocetu sa svojom mnogobrojnom obitelji na čijem je čelu bio djed Alain (J. Dufilho). Dječakov otac Pierre-Alain (F. Cluzet) i majka Anne-Marie (B. le Saché) radili su naporno na obiteljskom imanju i u kući kako bi dječaku i ostatku obitelji osigurali lakši život. Jednog će se dana sve promijeniti nakon što počne Veliki rat i Pierre-Alaina pozovu u vojsku...

Heliasov roman - spoj lirićne proze, etnografskih zapisa i obiteljskog rodoslovlja nadahnuo je Chabrola na, prema ocjenama kritičara, jedan od najneobičnijih projekata u njegovoj dugogodišnjoj karijeri. I dok se Chabrol u većini radova nametnuo kao autor suvremenih drama i trilera s reskim psihološkim raščlanjivanjima svojih (anti)junaka i (anti)junakinja, u filmskoj se prilagodbi Heliasovog teksta predstavio kao vrsni portretist francuskog sela i prirode s osobito dojmljivim karakterizacijama likova bretonske provincije prije Prvog svjetskog rata. Polaganog, ali ravnomjernog ritma, gotovo dokumentarističkog pristupa, reduciranih dijaloga, te uz efektnu naraciju G. Wilsona.

 

 


Komentari (0)

Foto