Opasni ljubavnici (2007)

Boarding Gate (Originalni naziv)

triler drama

Bivša prostitutka nađe se u mreži prijevara, ljubavi i naručenog ubojstva

 
Režija: Olivier Assayas
Scenarij: Olivier Assayas
Uloge: Asia Argento, Michael Madsen, Kelly Lin, Carl Ng, Kim Gordon, Alex Descas

Filmografija

Bivša prostitutka Sandra (Asia Argento) ima strastvenu ljubavnu vezu sa bivšim uspješnim biznismenom Milesom Rennbergom (Michael Madsen). Stvari se počinju komplicirati kada njezin drugi ljubavnik koji je plaćeni ubojica mora ubiti Milesa.

Nakon nekoliko pogrešnih ulaganja i nepromišljenih poslovnih odluka, američki biznismen u Parizu Miles Rennberg (M. Madsen) zaključi da je potpuno uništen, te svom partneru Andrewu (A. Descas) otkrije da će svoj vlasnički udio u njihovoj tvrtki prodati kompaniji Golden Eagle. Kad Miles sretne bivšu prostitutku Sandru (A. Argento), oboje se prisjete nekadašnjih strastvenih susreta i osjećaja koji su se među njima počeli buditi. No Sandra ne zna da ju je Miles tada koristio i za izvlačenje važnih poslovnih informacija od svojih suradnika i konkurenata. Sandra trenutno živi s prijateljicom Sue (K. Lin) i njezinim suprugom Lesterom (C. Ng), plaćenim ubojicom s kojim se upušta u površne seksualne odnose. Istodobno mašta o vlastitom noćnom klubu u Pekingu, a sve će se dodatno zakomplicirati kad dozna da je Lesterova nova meta upravo Miles...

Premijerno prikazan na festivalu u Cannesu 2007. godine, "Boarding Gate" elegantno je režirano i vizualno atraktivno djelo zamršene priče i naglašenih stilizacija, koje po nekim detaljima podsjeća na rane filmove Luca Bessona, konkretno na remek-djelo "Nikita". Scenarist i redatelj Olivier Assayas jedan je od najvažnijih suvremenih francuskih filmaša, umjetnik prema vlastitim riječima kontinuirano posvećen istraživanju današnjeg globaliziranog svijeta i načina na koje on funkcionira u svim svojim segmentima. Sin scenarista Jacquesa Rémyja koji je surađujući s ocem i upoznao čar pokretnih slika, Assayas kontinuirano djeluje već duže od tri desetljeća, a kao svoje omiljene redatelje navodi Roberta Bressona, Ingmara Bergmana i Andreja Tarkovskog. Krajem 70-ih i u prvoj polovici 80-ih djelovao je i kao filmski kritičar u glasovitom časopisu Cahiers du cinéma, a kao gledatelj preferira horore i azijski film. Na početku karijere je kao suscenarist surađivao na filmovima "Rendez-vous" i "Le lieu du crime" uglednog Andréa Téchinéa, da bi tijekom 80-ih i 90-ih podjednako bio aktivan i u filmskoj i u televizijskoj režiji. Tijekom proteklih desetak godina dodatno se afirmirao trilerom "Demonlover" i melodramom "Clean", kao i režijom segmenta hvaljenog omnibusa "Pariz, volim te". Njegov današnji film nose energični nastupi međunarodne glumačke postave predvođene A. Argento (Zemlja živih mrtvaca, xXx), kćerkom kultnog talijanskog filmaša Darija Argenta, i M. Madsenom (Psi iz rezervoara, Donnie Brasco), a vrijedi izdvojiti i efektnu fotografiju Yoricka Le Sauxa (Bazen, Trofejna žena), čestog suradnika Françoisa Ozona.


Komentari (0)

Foto