Specijalist (1994)

THE SPECIALIST (Originalni naziv)

akcija triler

Žena unajmljuje stručnjaka za eksplozive da uništi mafijaše koji su joj ubili roditelje

 
Režija: Luis Llosa
Scenarij: Alexandra Seros
Uloge: Sylvester Stallone, Sharon Stone, James Woods, Rod Steiger, Eric Roberts, ...

Filmografija

Hollywoodska zvijezda na vrhuncu slave S. Stone i njezin još slavniji kolega S. Stallone udružili su se u ovom projektu koji je 1994. postigao vrlo dobar uspjeh. To je akcijski triler u američko-peruanskoj koprodukciji pri čemu su Amerikanci dali glavna glumačka imena, a Peruanci redatelja. To je Luis Llosa koji je tijekom 1990-ih realizirao nekoliko akcijskih ekstravagancija (Sniper, Anaconda) koje su naišle na solidan prijam publike.

Ray Quick (S. Stallone) je nekadašnji CIA-in specijalac i stručnjak za eksplozive, koji je napustio službu nakon što je s kolegom Nedom Trentom (J. Woods) učinio kobnu grešku u kojoj su stradali nedužni ljudi. Nakon toga Ray godinama živi povučeno u Miamiju izbjegavajući svaku vezu s prošlošću. No s njim u kontakt stupi lijepa May Munro (S. Stone) koja od Raya zatraži da joj pomogne u osveti ubojicama njezinih roditelja. To je mafijaška obitelj Leon na čelu s Joeom (R. Steiger) i njegovim sinom Tomasom (E. Roberts) čiji se poslovi krijumčarenja narkoticima mjere u desetinama milijuna dolara. Iako Ray isprva odbije May, uskoro će prihvatiti ponudu shvativši da obitelj Leon štiti njegov bivši partner Ned...
Režiser Llosa je film ekranizirao prema seriji romana popularnog pisca Johna Shirleyja kojega s pravom smatraju jednim od rodonačelnika cyperpunka. No ovdje je glavni junak smješten u realističan svijet narkomafije, njihovih žrtava i progonitelja, pa su neki kritičari u tome vidjeli i elemente filma noir. Vodeća je atrakcija ovog trilera Sharon Stone. Ona je film snimila u najživljem razdoblju svoje karijere od planetarnog hita "Sirove strasti" (1992) do oskarovske nominacije za "Casino" (1995). U filmu glumi i oskarovac R. Steiger (U vrelini noći), i to kao narkoboss Joe Leon, dok njegovog sina ubojicu interpretira E. Roberts (Pomahnitali vlak, U posljednjoj fazi), brat mnogo poznatije Julie. Film je privukao još jedno slavno glumačko ime - J. Woodsa (Duhovi Mississippija, Salvador) - a zanimljivo je da je uloga Raya Quicka prvo ponuđena Stevenu Seagalu, svojevrsnom Stalloneu 1990-ih, ali ju je on odbio. "Specijalist" je u svjetskoj distribuciji zaradio više od 170 milijuna dolara što ga je uvrstilo među najgledanije filmove 1994. u svijetu. Uz to, Sharon Stone je nominirana za MTV-jevu filmsku nagradu, i to u kategoriji najpoželjnijeg filmskog lika.

Komentari (4)

Foto