Bumbar ipak leti (1999)

THE BUMBLEBEE FLIES ANYWAY (Originalni naziv)

drama romantika

Tinejdžer koji pati od amnezije pokušava se prisjetiti detalja iz svoje prošlosti

 
Režija: Martin Duffy
Scenarij: Jennifer Sarja, Robert Cormier
Uloge: Elijah Wood, Janeane Garofalo, Rachael Leigh Cook, George Gore II, ...

Filmografija

Godine 1999. nominiran za posebno priznanje na prestižnom filmskom festivalu u Deauvilleu, drugi redateljski projekt Martina Duffyja (The Boy from Mercury), filmaša koji je za režiju obiteljske drame "The Testimony of Taliesin Jones" 2001. nagrađen na festivalu u Berlinu, uspjela je ekranizacija hvaljenog istoimenog romana Roberta Cormiera. Redatelj Martin Duffy nenametljivom režijom, naglašavanjem klaustrofobičnosti prostora i dominantnim sivim tonovima efektno predočava njihovu turobnu svakodnevicu, uspješno se kloneći suvišne patetike i u Cormierov predložak unoseći određene izmjene.

Probudivši se u krevetu bolnice u Massachusettsu, tinejdžer Barney Snow (E. Wood) ubrzo shvati da pati od amnezije i da se ne sjeća ničeg osim svog imena i nejasnih slika tragične prometne nesreće u kojoj je njegovom krivnjom poginula jedna žena. Od požrtvovih liječnika, mlade psihijatrice Marie Harriman (J. Garofalo) i njezinog šefa dr. Crofta (R. Rees), uskoro dozna da su svi pacijenti klinike osim njega neizlječivo bolesni tinejdžeri. Uistinu, nedugo potom Barney upozna veselog tamnoputog klinca Billyja (G. Gore II), dječaka koji unatoč teškom genetskom poremećaju i kretanju pomoću invalidskih kolica ne dopušta da mu bilo što pokvari raspoloženje.

Potpuna suprotnost Billyju je povučeni, cinični i prilično grubi Mazzo (J. Perrino), Barneyev vršnjak koji boluje od tumora kostiju. Kao jedini pacijent klinike kojeg ne očekuje sigurna smrt, Barney se uz Billyjevu pomoć odluči zbližiti s Mazzom i pomoći mu prebroditi sumorne misli i depresiju. A kad Mazzoa koji dan kasnije posjeti njegova sestra blizanka Cassie (R. Leigh Cook), Barney se na prvi pogled zaljubi u privlačnu djevojku. Istodobno se, konstruiranjem primitivnog vozila, crvenog kabrioleta nalik onom u njegovim uspomenama, počne prisjećati traumatičnih detalja iz svoje prošlosti, te zaključi da o svemu mora porazgovarati s dr. Harriman...

U stvaranju zapleta svog proznog djela, nagrađivani i danas nažalost pokojni pjesnik i romanopisac Robert Cormier (I Am the Cheese, Lapse of Memory), dugogodišnji novinar, kreator radijskih reklama i autor iznimno popularnog i često cenzuriranog romana Čokoladni rat, poslužio se urbanom legendom o bumbaru koji svojim letom navodno prkosi fizikalnim zakonima. Uzevši u obzir krhkost bumbarovih krila, njegovu težinu i otpor zraka, jedan je njemački znanstvenik tijekom 1930-ih godina postavio tezu o ograničenjima zbog kojih bumbar po tada važećim zakonima fizike ne bi smio letjeti. Premda je znanost u međuvremenu opovrgnula ovu hipotezu, urbana je legenda preživjela i nastavila se razvijati do današnjih dana.

Glavnu ulogu u filmu tumači daroviti i sve traženiji mladi glumac E. Wood (Avalon, Zauvijek mlad, Dobar sin, Sjever, Rat, Duboki udar, Ledena oluja, trilogija Gospodar prstenova, Spy Kids 3-D, Vječni sjaj nepobjedivog uma, Huligani, Sin City, Happy Feet - Ples malog pingvina), a njegovi su partneri poznata J. Garofalo (Reality Bites, Sada i nekada, Istina o mačkama i psima, Nepodnošljivi gnjavator, Prijateljice, Cop Land, 200 cigareta, Dogma, Ubojstva u Wonderlandu, serija Zapadno krilo), atraktivna R. Leigh Cook (Živjeti na sav glas, Ona je sve to, Sredite Cartera, 29 palmi, serije Dawson´s Creek, Las Vegas), mladi J. Perrino (Porotnica, Sleepers-vrijeme osvete, Šetnja po Mjesecu) i markantni Roger Rees (Star 80, Robin Hood: Muškarci u tajicama, San ljetne noći Kralj škorpiona, Pink Panther, Prestiž).


Komentari (0)

Foto