Opsesija (1976)

Obsession (Originalni naziv)

triler drama

Nakon gubitka supruge i kćeri biznismen susreće ženu koja jako liči na njegovu bivšu ženu

 
Režija: Brian De Palma
Scenarij: Paul Schrader, Brian de Palma
Uloge: Cliff Robertson, Genevieve Bujold, John Lithgow, Sylvia Kuumba Williams, ...

Filmografija

Proslava desetogodišnjice braka uspješnog biznismena iz New Orleansa, Michaela Courtlanda (Cliff Robertson), završava se tragično kada otmu njegovu ženu Elizabeth (Geneviève Bujold) i kćerku Amy. U namjeri da se nadmudre otmičari, kao otkup se koristi lažni novac, ali plan propada. U policijskoj potjeri koja slijedi, Elizabeth i Amy ginu. Deset godina kasnije, za vrijeme jednog službenog puta u Italiju, Michael sreće Sandru, ženu koja nevjerovatno liči na njegovu pokojnu ženu Elizabeth.

New Orleans, Michael i Elizabeth Courtland slave 10. godišnjicu svog skladnog braka u društvu brojnih prijatelja. Zdravicu im drži Michaelov prijatelj i partner u nekretninama Bob. No još iste noći idila se prekida kada Elizabeth i kćer Amy otmu, a Michael nađe otmičarevu poruku u kojoj traži 500.000 $ u zamjenu za njihove živote. Obrati se policiji te inspektor Brie predloži predaju aktovke s lažnim novcem i prijenosnikom za praćenje. Kada otmičari shvate da su prevareni, uspiju se sa žrtvama izvući iz kuće opkoljene policijom te pobjegnu. Hajka završi tragično, automobil s otmičarima i žrtvama eksplodira te u vatri sleti u rijeku bez preživjelih.

Šesnaest godina poslije sa svojim partnerom Bobom Michael posjećuje Firencu, grad u kojem je upoznao neprežaljenu suprugu Elizabeth te upozna Sandru, djevojku koja frapantno nalikuje na Elizabeth. Michael se zaljubi te ne mareći za Bobova upozorenja kako prebrzo donosi odluke, sele se u New Orleans no na dan vjenčanja Michael nalazi prijeteću poruku za Sandru...

Psihološki triler, intrigantnog američkog redatelja Briana De Palme, tvorca brojnih osebujnih trilera temeljenih na psihološkim devijacijama (Carrie, Sestre, Bijes, Zmijske oči, Pucanj nije brisan), priča je o muškarcu progonjenom grižnjom savjesti zbog smrti žene i kćeri te u mnogome podsjeća na remek-djelo "Vrtloglavica", jednog od najvećih filmskih magova Alfreda Hitchcocka, De Palminog, prema vlastitim riječima, velikog uzora. Samu priču su napisali De Palma i Paul Schrader (Taksist, Mishima: Život u četiri poglavlja, Gradska vijećnica), a u glavnim su ulogama Cliff Robertson, Genevieve Bujold i John Lithgow. Tvorac filmske glazbe je Bernard Herrmann, poznati Hitchcockov suradnik i majstor sugestivnih glazbenih dionica (Psiho, Vrtoglavica, Marnie, Sjever-sjeverozapad). Dugi, usporeni kadrovi, neobični kutovi snimanja te mračna fotografija Vilmosa Zsigmonda praćena glazbenim dionicama neki su od redateljevih postupaka koji danas možda djeluju zastarjelo no pojačavaju osjećaj nelagode te pripremaju gledatelja za završni neočekivani obrat u De Palminom stilu.


Komentari (0)

Foto