Kosa (1979)

HAIR (Originalni naziv)

komedija drama mjuzikl

Jedan od najpoznatijih filmskih prikaza hipijevske kulture i filozofije

 
Režija: Miloš Forman
Scenarij: Michael Weller, Gerome Ragni, James Rado
Uloge: John Savage, Treat Willilams, Beverly D'Angelo, Nicholas Ray, Annie Golden...

Filmografija

Nakon velikog uspjeha "Leta iznad kukavičjeg gnijezda", za koji je pored ostalog nagrađen Oscarom za režiju, veliki češko-američki redatelj Miloš Forman (Gori moja gospođice, Amadeus) posegnuo je za glasovitim kazališnim mjuziklom "Kosa" (više od 1750 izvedbi samo na Broadwayu), režirajući 1979. godine njegovu filmsku verziju.

Claude Hooper Bukowski (J. Savage) napušta rodni dom u Oklahomi i odlazi u New York, kako bi se prijavio u vojsku i borio u Vijetnamskom ratu. U njujorškome Central parku Claude sretne grupicu hipija koji žive njemu posve nepoznatim načinom života. Hipije predvodi karizmatični buntovnik duge kose George Baker (T. Williams). Claude se sprijatelji s hipijima no spazi i lijepu djevojku iz visokog društva Sheilu Franklin (B. D'Angelo). George nagovori Claudea da nepozvani odu na zabavu organiziranu u Sheilom domu, gdje će izazvati skandal. Iako pod utjecajem hipija, Claude svejedno odlazi u Nevadu kako bi prošao vojnu obuku, no njegovi mu prijatelji niti ondje ne daju mira...
Formanova "Kosa", u znatnoj mjeri različita od kazališnog originala, jedan je od najpoznatijih filmskih prikaza hipijevske kulture i filozofije. Sklon dokumentarističkom stilu i otvorenoj društvenoj kritici, Forman je poprilično zanemario konvencije klasičnog mjuzikla, uprizorivši pritom osebujno djelo koje će osim hipijima, nostalgičarima i poklonicima popularne glazbe biti zanimljivo svim pravim filmofilima.

Komentari (9)

Foto