Lijepa plavuša iz Bashful Benda (1949)

THE BEAUTIFUL BLONDE FROM A BASHFUL BEND (Originalni naziv)

komedija vestern

Barska pjevačica nagle naravi i vješta sa pištoljem nađe se u bijegu pred zakonom

 
Režija: Preston Sturges
Scenarij: Preston Sturges, Earl Felton
Uloge: Betty Grable, Cesar Romero, Rudy Vallee, Olga San Juan, Porter Hall, ...

Filmografija

Legendarni scenarist i redatelj Preston Sturges (Lady Eve, Veliki McGinty, Sullivanova putovanja) proslavio se 1940-ih godina komedijama, koje su mu osigurale status jednog od vodećih redatelja u povijesti toga žanra. Njegovi izleti izvan žanra komedije bili su vrlo rijetki, no čak i kad je bježao iz njemu omiljenog žanra, nije mogao pobjeći od humora. Takav je slučaj i s vesternom "Lijepa plavuša iz Bashful Benda", vesternom koji je zapravo prije komedija negoli klasični vestern, filmom u kojem se Sturges vješto poigrava konvencijama žanra.

Djevojčicu Winifred Jones, koja odrasta bez roditelja, njezin djed uči pucati iz pištolja, kako bi jednoga dana mogla brinuti o sebi. Mnogo godina kasnije Winifred je prelijepa "Freddie" (B. Grable), barska pjevačica nagle naravi, ljubomorna i brza na okidaču. Jednoga dana pokušava ubiti svoga dečka, okorjelog ženskara Blackieja (C. Romero), i slučajno pogodi u stražnjicu suca O'Toolea (P. Hall). Završi u zatvoru i jedva nagovori šerifa da joj dopusti kratki izlazak da se ispriča sucu. Međutim, Freddie ponovno izgubi živce i još jednom pogodi suca na isto mjesto. U gužvi koja potom nastane Freddie i njezina prijateljica Conchita (O. San Juan) pobjegnu...

Izvrsnu glumačku ekipu predvodi prelijepa B. Grable (Kako se udati za milijunaša), svojedobno na glasu kao glumica koja ima najljepše noge.


Komentari (0)

Foto