Ljudi noći (1954)

Night People (Originalni naziv)

drama ratni

Američki časnik u Berlinu nakon otmice vojnika mora donjeti bitnu diplomatsku odluku

 
Režija: Nunnally Johnson
Scenarij: Nunnally Johnson, Jed Harris
Uloge: Gregory Peck, Broderick Crawford, Anita Björk, Rita Gam, Buddy Ebsen

Filmografija

Film je rađen prema romanu Jeda Harrisa, a redatelj je jedan od najboljih scenarista, Nunnally Johnson (Dvanaestorica žigosanih, Čovjek u sivom flanelskom odijelu, Jesse James).

Američki časnik Van Dyke (G. Peck) stacioniran je u zapadnom Berlinu. Kad Rusi u istočnom sektoru otmu mladog američkog vojnika, Van Dykea napadne mladićev otac, bogati industrijalac Leatherby (B. Crawford), koji od njega zahtijeva da hitno poduzme sve što može da njegov sin bude vraćen. Situacija nije nimalo jednostavna, jer Rusi u zamjenu za vojnika traže stariji njemački bračni par, koji će najvjerojatnije smaknuti. Iako očajan, Leatherby mijenja mišljenje kada ih upozna. Van Dyke mora donijeti diplomatsku odluku, a pomaže mu Hoffy (A. Bjork), žena u koju ima puno povjerenje....

Velika holivudska legenda Gregory Peck najviše je glumio upravo za vrijeme Drugog svjetskog rata, jer je zbog problema s kralježnicom bio nesposoban za vojnu službu. Ubrzo je postao jedan od najpopularnijih američkih glumaca. Tumačio je različite tipove uloga, ali je najviše uspjeha imao kao "momak iz susjedstva" i u filmovima romantičnog ugođaja. Nakon četiri nominacije prvi je put nagrađen Oscarom za film "Ubiti pticu rugalicu".


Komentari (0)

Foto