Gunga Din (1939)

GUNGA DIN (Originalni naziv)

akcija avantura

Tri britanska narednika i odred Indijaca nađu se pod opsadom pripadnika ubilačkog kulta

 
Režija: George Stevens
Scenarij: Fred Guiol, Joe Sayre, Bena Hecht, ...
Uloge: Cary Grant, Victor McLaglen, Douglas Fairbanks Jr., Sam Jaffe, ...

Filmografija

Film "Gunga Din" jedan je od najslavnijih i najuspjelijih pustolovnih filmova snimljenih u doba klasičnog Hollywooda. Nadahnut poemom glasovitog Rudyarda Kiplinga, "Gunga Din" je uzbudljiva, duhovita i izvrsno režirana oda pustolovnom duhu. Snimanje "Gunga Dina" okupilo je desetke slavnih holivudskih imena.

Britanska kolonija Indija, krajem 19. stoljeća. Tijekom telegrafiranja odjednom je izgubljena veza s britanskom vojnom postajom u Tantrapuru. Na teren zbog istrage odmah izlazi mali odred britanske vojske predvođen trojicom inženjerijskih narednika MacChesneyem (V. McLaglen), Cutterom (C. Grant) i Ballantineom (D. Fairbanks Jr). Narednici su ljudi neobuzdana karaktera, neprekidno u problemima, no prekaljeni ratni veterani i sjajni prijatelji. Među Indijcima koji s njima odlaze u misiju je i vodonoša Gunga Din (S. Jaffe). U Tantrapuru vojnici otkrivaju napuštenu postaju. Dok pokušavaju popraviti telegraf, postaju okružuju neprijateljski raspoloženi Indijci, pripadnici tajanstvenog i ubilačkog kulta...

Glumačku ekipu predvodi jedan od najvećih američkih glumaca u povijesti Cary Grant (Ozloglašena, Sjever - sjeverozapad, Silom dadilja). Na scenariju filma surađivali su neki od najvećih holivudskih scenarista poput Bena Hechta i Charlesa MacArthura (potpisani) i Dudleya Nicholsa (nepotpisan), a mali obol, nepotpisan na špici filma, priči je dao i veliki književnik William Faulkner. Režiju potpisuje sjajni George Stevens, autor klasika kao što su "Doba svinga", "Shane", "Mjesto pod suncem" i "Div".


Komentari (0)

Foto