Western Union (1941)

WESTERN UNION (Originalni naziv)

vestern

Bivšem odmetniku koji radi na postavljanju telegrafa život oteža dolazak bratove bande

 
Režija: Fritz Lang
Scenarij: Robert Carson, Zanea Graya
Uloge: Randolph Scott, Robert Young, Dean Jagger, Virginia Gilmore, John Carradine

Filmografija

Osim zbog zanimljivije priče, intrigantnih likova i izvrsne režije, "Western Union" vrijedi preporučiti i zbog briljantnog nastupa R. Scotta (Jahač osvetnik, Postaja Komanča, Pucnji poslijepodne), jednog od najistaknutijih glumaca klasičnog vesterna.

Bježeći na konju od potjere, kroz stado bizona, kauboj Vance Shaw (R. Scott) nabasa na ranjenika Edwarda Creightona (D. Jagger), spasi mu život te ga odvede do sela i potom pobjegne. Mnogo kasnije, Creighton je djelatnik tvrtke Western Union i regrutira živopisne karaktere za rad na postavljanju telegrafa. Tako zaposli i Vancea Shawa, dajući mu priliku da se popravi. Vance ubrzo baca oko na zgodnu Creightonovu sestru Sue (V. Gilmore), no nju će zamijetiti i mladi došljak s istoka Richard Blake (R. Young). Stvari se kompliciraju nakon što se u kraju u kojem postavljaju telegraf pojavi banda Vanceova brata...
Legendarni njemačko-američki redatelj austrijskog podrijetla Fritz Lang (1890-1976) jedan je od najvećih umjetnika u povijesti kinematografije. Potpisnik niza njemačkih klasika (M, Metropolis, Testament dr. Mabusea), Lang je 1930-ih godina, bježeći pred nacistima, otišao u Hollywood. Ondje je ostavio traga u brojnim klasičnim američkim žanrovima pa tako i najklasičnijem od svih - vesternu. Lang je režirao tri klasična vesterna - "Povratak Franka Jamesa", "Western Union" i "Ranč prokletih". U svima njima Lang je klasični američki žanr nadopunio svojim tipičnim autorskim opsesijama - pesimizmom i fatalizmom. To vrijedi i za "Western Union", izvrstan film snimljen prema romanu glasovitog Zanea Graya.

Komentari (1)

Foto