Čast Prizzija (1985)

PRIZZI'S HONOR (Originalni naziv)

komedija drama kriminalistički

Dvoje plaćenih ubojica se zaljubi neznajući da su unajmljeni da se ubiju međusobno

 
Režija: John Huston
Scenarij: Richard Condon
Uloge: Jack Nicholson, Kathleen Turner, Angelica Huston, Robert Loggia, ...

Filmografija

Prizzijevi su moćna mafijaška obitelj odana svome kodeksu časti. Plaćenik i iznuđivač u službi Prizzijevih, Charley Partanna (Jack Nicholson) nalazi se pred oltarom s mafijaševom unukom Maerose Prizzi (Anjelica Huston). No, upravo na svadbi mu se dopadne jedna od uzvanica, Irene Walker (Kathleen Turner) te zamoli svoju suprugu da ih upozna. Tada shvati da je ona udovica čovjeka kojeg je nedavno eliminirao… Charley se nađe u velikoj nedoumici: ubiti Irene ili je oženiti?

Charley Partanna (Jack Nicholson) je stariji plaćeni ubojica jake njujorške mafijaške obitelji Prizzija. Na gangsterskom se vjenčanju zagleda u blistavu Irene Walker (Kathleen Turner). Ona se predstavlja kao porezna savjetnica iz Los Angelesa, no zapravo je i ona plaćeni ubojica, te Charley smatra da je našao srodnu dušu. No, ona je prevarila Prizzijeve za velik novčani iznos, što stavlja na kušnju Charleyevu zaljubljenost i njegovu odanost gazdama...

U svom pretposljednjem filmu klasik američke kinematografije, tada sedamdesetos-mogodišnji Huston, pokazuje izvanrednu lakoću oblikovanja komplicirane priče s neočekivanim završetkom, precizan ritam i vrhunsku duhovitost, tako da je "Čast Prizzijevih" nominiran za osam Oscara (između ostalog za najbolji film, režiju i mušku ulogu), ali je osvojio samo onog za epizodnu ulogu redateljeve kćeri Anjelice Huston.


Komentari (0)

Foto