Zelene beretke (1968)

THE GREEN BERETS (Originalni naziv)

akcija ratni

Ratni film o američkoj intervenciji u Vijetnamu sa legendarnim J. Wayneom u glavnoj ulozi

 
Režija: John Wayne, Ray Kellogg
Scenarij: James Lee Barrett, Keneth B. Facey, Robin Moore
Uloge: John Wayne, David Janssen, Jim Hutton, Aldo Ray, Raymond St.Jacques, ...

Filmografija

Legendarni John Wayne (Rio Bravo, Tragači, Čovjek koji je ubio Liberty Valancea), jedan od najboljih i najpopularnijih glumaca u povijesti američke kinematografije, režirao je tijekom duge karijere dva filma, glasoviti "Alamo", na kojem mu je pomagao veliki John Ford, i ratni spektakl "Zelene beretke", čiji je koredatelj Ray Kellogg, izvorno angažiran za redatelja druge ekipe.

Tijekom prezentacije organizirane za novinare prekaljeni američki vojnici odgovaraju brojnim novinarima na pitanja o opravdanosti američke vojne intervencije u Vijetnamu. Među predstavnicima medija koji ne odobravaju rat u Vijetnamu je i reporter George Beckworth (D. Janssen), koji će prihvatiti izazov pukovnika Mikea Kirbyja (J. Wayne) i pridružiti se njegovim vojnicima ne bi li tako posvjedočio o ratu iz prve ruke. Malo po malo i Kirby počne mijenjati svoja stajališta uvjeravajući se iz dana u dan u okrutnost komunističkih snaga Sjevernog Vijetnama i humanizam američke vojske, koja pokušava lokalno stanovništvo zaštititi od ratnih stradanja. Među brojnim zadacima koji očekuju Kirbyja jest i hvatanje važnog neprijateljskog generala. Komandosima koje predvodi Kirby u tome pomaže i atraktivna tajna agentica Lin (I. Tsu), čije je bližnje general svojedobno okrutno likvidirao...
Snimljene 1968. godine, uz veliku pomoć američke vojske, "Zelene beretke" pobudile su u doba premijere brojne kontroverze. Naime, u doba kada su SAD doživljavale velike društvene promjene, a mnogi građani i intelektualci sve glasnije izražavali nezadovoljstvo američkom vojnom intervencijom u Vijetnamu, konzervativni republikanac John Wayne režirao je film kojim je otvoreno podupirao američku intervencionističku politiku, prikazavši Vijetnam kao poligon za ekspanziju ruskog i kineskog komunizma.
Današnjim gledateljima naviklima na "antivijetnamske" filmove poput "Lovca na jelene", "Apokalipse danas" ili "Voda smrti", koji ukazuju na besmisao američke intervencije, romantičarski patriotske "Zelene beretke" će djelovati neobično i anakrono, no riječ je o iznimno zanimljivom svjedočanstvu jednog vremena i jedne ideologije, raskošno produciranom, vješto režiranom i nadahnuto odigranom ratnom filmu koji zaslužuje gledanje lišeno bilo kakvih ideoloških predrasuda.

Komentari (0)

Foto