Ratni pas Chips (1990)

CHIPS (Originalni naziv)

drama obiteljski avantura

U Drugom svjetskom ratu borili su se ne samo već i specijalno uvježbani psi

 
Režija: Ed Kaplan
Scenarij: Michael Pardridge, Janice Hickey, Sandra Weintraub
Uloge: Brandon Douglas, Ned Vaughn, Paxton Whitehead, Ellie Cornell, ...

Filmografija

Program američke vojske nazvan "Psi za obuku" počeo je s radom u ožujku 1942. kad su i osnovane prve postrojbe K-9 Corps. Prvo središte za obuku pasa osnovano je u kolovozu 1942. u Virginiji, a tijekom sljedeće tri godine rigorozni je program uspješno završilo deset i pol tisuća životinja. Među njima je najslavniji postao pas Chips, pravi ratni junak koji je uključen u 3. pješačku diviziju i poslan na ratišta u sjevernoj Africi, Siciliji i Francuskoj, a bio je i čuvar na sastanku Roosevelta i Churchilla u Casablanci u siječnju 1943. Odlikovan Srebrnom zvijezdom i Purpurnim srcem, hrabri je pas

Bloomington, Indiana, 1943. Na farmi Jima Hastingsa (C. Scheldt) najživlji je stanovnik njemački ovčar Chips koji često odluta naganjajući susjedove kokoši. No Chipsove ludorije nimalo ne zabavljaju susjeda i mjesnog šerifa te Jim nakon odgledana promidžbenog filma o novačenju pasa u postrojbe američke vojske odluči donirati svog ljubimca.

Program nazvan "Psi za obranu" vodi pukovnik Charnley (W. Devane) uvjeravajući vlasnike četveronožaca da su ove životinje i u ratu čovjekovi najbolji prijatelji. Istodobno, mladić Danny Stauffer (B. Douglas) iz Steelwatera u državi Washington odluči se prijaviti u vojsku, a ratni mu je raspored upravo postrojba za obučavanje pasa u kojoj se nalazi Chips, i dalje tužan što je odvojen od svog vlasnika. S druge strane, Danny mora prevladati činjenicu da se dosad i nije najbolje slagao sa psima.

 


Komentari (0)

Foto