Svečanost visibaba (1984)

SLAVNOSTI SNĔŽENEK (Originalni naziv)

komedija

Strasti između dvaju lovačkih društava se uzbrkaju kada jedni od njih ustrijele vepra

 
Režija: Jiří Menzel
Scenarij: Bohumil Hrabal, Jiří Menzel
Uloge: Rudolf Hrušínský, Jaromír Hanzlík, Josef Somr

Filmografija

Komedijom “Svečanost visibaba” češki je redatelj Jiří Menzel nastavio uspješnu suradnju s književnikom Bohumilom Hrabalom i još jednom osvojio naklonost češke i inozemne filmske publike. Scenarij za film zajednički su napisali Hrabal i Menzel, prema Hrabalovim smiješno-tužnim pripovijetkama o ljudima koji trajno ili povremeno žive u Kersku nedaleko od Praga, mjestu gdje je Hrabal godinama imao vikendicu.

U naselju Kersko ima više vikendaša nego stanovnika koji se bave poljoprivredom, a sav društveni život odvija se u mjesnoj gostionici. Jednoga dana skupina lovaca ustrijeli vepra, no budući da je potjera za njim počela na području koje pripada jednom lovačkom društvu, a ubijen je u školskoj učionici, na području koje pokriva drugo lovačko društvo, počne natezanje oko toga kome lovina pripada. Lovci se ipak uspiju dogovoriti da vepra podijele, na gozbi koju će prirediti u mjesnoj gostionici i na koju će doći članovi obaju društava. Ali, čak ni hrana i piće ne uspijevaju smiriti strasti i ublažiti neslaganje, te postoji opasnost da se gozba pretvori u tučnjavu...

Niz komičnih i ekscentričnih likova portretirali su poznati češki glumci, a svojim se ulogama posebno ističu Rudolf Hrušinský kao Franc i Jaromír Hanzlík kao Leli.


Komentari (3)

Foto