nedjelja, 09.05.2021 21:55

Kraljev govor (2010)

The King's Speech (Originalni naziv)

drama povijesni

Mučen govornom manom, Princ Albert zatraži pomoć uglednog terapeuta

 
Režija: Tom Hooper
Scenarij: David Seidler
Uloge: Colin Firth, Helena Bonham Carter, Derek Jacobi, Robert Portal

Filmografija

Inspirirano istinitom pričom o Albertu, Vojvodi od Yorka znanom kao Bertie, drugom u redu nasljeđivanja krune u Velikoj Britaniji 1930-ih.

London, tridesete godine 20. stoljeća. Britanski princ Albert (C. Firth), vojvoda od Yorka, suočen je s velikim osobnim problemom, naime, muca od djetinjstva osobito u većem društvu i pri javnim nastupima, što osobito stvara loš dojam o njemu kao pripadniku kraljevske obitelji. Zbog mucanja jedva održi govor 1925. godine za Britansku izložbu na Wembleyjevom stadionu u Londonu. Njegova supruga (H. Bonham Carter), želeći mu pomoći, očajnički obilazi psihijatre i logopede, dok jednoga dana ne naleti na Lionela Loguea (G. Rush), uglednoga australskoga specijalista koji živi i radi u Londonu. Malo po malo, liječnik i pacijent krenu u rješavanje problema, ne bi li se pacijent napokon opustio i pronašao uzroke svoje bolesti...
"Kraljev govor" veliki je filmski hit, višestruki osvajač prestižnih nagrada spomenimo samo četiri Oscara 2010. godine - za najbolji film, režiju, glavnu mušku ulogu i originalni scenarij. Film se temelji na isitnitoj priči o govornim problemima britanskog vojvode od Yorka što je, iako dugo vremena čuvana tajna, ubrzo počelo prodirati u javnost te mu donijelo velike probleme, čak dovelo u pitanje i izbora za kralja. U ovoj se zahtjevnoj ulozi odlično snašao poznati britanski glumac Colin Firth (Djevojka s bisernom naušnicom, Dnevnik Bridget Jones). Uz njega, izvrsni su glumci Helena Bonham Carter, Derek Jacobi, Geoffrey Rush i ostali.

Komentari (20)

Foto