Sretan čovjek (1973)

O Lucky Man! (Originalni naziv)

komedija drama fantastika

Naivan, nedužan mladić neuništive radne etike započne karijeru kao trgovac kavom

 
Režija: Lindsay Anderson
Scenarij: David Sherwin
Uloge: Malcolm McDowell, Ralph Richardson, Rachel Roberts, Arthur Lowe, Helen Mirren

Filmografija

U ovoj politički nabijenoj crnoj komediji redatelja Lindsaya Andersona, snovi jednog čovjeka odvedu ga na labirintsko putovanje kroz razne stanice britanskoga klasnog sustava.

Travis (Malcolm McDowell) ambiciozan je mladić koji želi zakoračiti na ljestvicu uspjeha prihvativši posao trgovca. Nakon smrti vodećega trgovačkog putnika tvrtke Imperial Coffee na sjeveru, Travisov šarm i entuzijazam toliko oduševe upravitelja gospodina Duffa (Arthur Lowe) da mu odluči ponuditi taj posao i nakon što ga je Gloria Rowe (Rachel Roberts) malo podučila, Travis se upusti u potragu za srećom u trgovini kavom.

Travisova želja za uspjehom ubrzo ga uvodi u neobičnu odiseju u kojoj nailazi na tajni seksualni klub za poslovne ljude, postane objekt nasumičnih zavođenja usamljenih žena, vojni obavještajni agenti ga uhite i muče, podvrgne se medicinskim eksperimentima u bizarnoj privatnoj klinici, uhvati prijevoz s putujućim rock-bendom koji vodi Alan Price, bivši pijanist grupe „Animals“, zaljubi se u prekrasnu mladu boemku Patriciju (Helen Mirren), zaposli se kod njezina oca (Ralph Richardson), koji je slučajno i neobično iskvarena politička ličnost te na kraju završi u zatvoru nakon što je upleten u dogovor o prodaji kemijskog oružja Trećem svijetu.

Dok se Mickova neobična priča nastavlja, mi povremeno posjećujemo Pricea i njegov bend u studiju ili dvorani za pokuse dok rade na pjesmama koje služe kao odraz, ali i kontrast Travisovu napretku.


Komentari (0)

Foto