Selo moje malo (1985)

VESNIČKO MÁ STŘEDISKOVÁ (Originalni naziv)

komedija

Najpopularniji češki film svih vremena, koji je 1987. bio nominiran za Oscara

 
Režija: Jiří Menzel
Scenarij: Zdenek Sverák
Uloge: János Bán, Marián Labuda, Rudolf Hrušínský, Petr Čepek, Libuše Šafránková

Filmografija

Gotovo dvadeset godina nakon Oscara za film "Strogo kontrolirani vlakovi" češki je redatelj Jiří Menzel godine 1986. ponovno nominiran za Oscara za najbolji film s neengleskog jezičnog područja, komedijom "Selo moje malo". Nominacija se nije pretvorila u nagradu, no film je ipak stekao status jednog od najpoznatijih čeških filmova svih vremena, a bio je i komercijalno najuspješniji izvozni filmski proizvod nekadašnje Čehoslovačke.

U malom češkom selu Křečovice svi su na neki način povezani s poljoprivrednom zadrugom. Vozač zadružnog kamiona Karel Pávek (M. Labuda) očinski se brine za svog suvozača, mentalno zaostalog Otika Rákosnika (J. Bán). Na svojim vožnjama često susreću mjesnog liječnika Skružnýja (R. Hrušinský) i pomažu mu u njegovim nevoljama s automobilom. Nakon jedne nezgode s kamionom, koju je skrivio Otik, Pávek izgubi strpljenje i traži da mu dodijele drugog suvozača. Otprilike u isto vrijeme u zadrugu stiže pismo od praškog poduzeća, u kojem Otiku nude posao i stan u Pragu...
Publika u Češkoj i danas ga stavlja na prvo mjesto ljestvice najboljih čeških filmova. Scenarist te tople i zabavne priče o svakodnevici tipičnoga češkog sela iz razdoblja socijalizma je Zdeněk Svěrák, poznat i kao scenarist Oscarom nagrađenog filma "Kolja". Mađarski glumac János Bán ulogom bezazlenog Otika osvojio je nagradu za najboljeg glumca na Filmskom festivalu u Parizu godine 1987. Uz Jánosa Bána i Mariána Labudu, simpatije gledatelja osvojio je Rudolf Hrušinský kao liječnik koji uživa u recitiranju poezije i promatranju prirode.

Komentari (6)

Foto