Trinaest priča o istoj stvari (2001)

THIRTEEN CONVERSATIONS ABOUT ONE THING (Originalni naziv)

drama

Životi grupice neznanaca isprepleću se i kreću u potpuno neočekivanom smjeru

 
Režija: Jill Sprecher
Scenarij: Karen Sprecher, Jill Sprecher
Uloge: Matthew McConaughey, Alan Arkin, John Turturro, Clea DuVall, Amy Irving, ...

Filmografija

Troy je mladi odvjetnik koji proslavlja dobivenu parnicu. Časti pićem skeptičnog neznanca za šankom, koji mu kaže da se sreća nekome smješka, a nekome podsmjehuje i ispriča priču o čovjeku koji je dobio dva milijuna dolara na lotu i postao nesretan: oteli su mu sina, punica ga je tužila vjerujući da joj pripada polovica dobitka. Vozeći se kući, raspoloženi i supijani Troy udari autom neku djevojku...

Troy je mladi odvjetnik koji proslavlja dobivenu parnicu. Časti pićem skeptičnog neznanca za šankom, koji mu kaže da se sreća nekome smješka, a nekome podsmjehuje i ispriča priču o čovjeku koji je dobio dva milijuna dolara na lotu i postao nesretan: oteli su mu sina, punica ga je tužila vjerujući da joj pripada polovica dobitka.
Vozeći se kući, raspoloženi i supijani Troy udari autom neku djevojku - kasnije ćemo doznati da je to Beatrice - učini mu se da je djevojka mrtva i pobjegne s mjesta nesreće. Otada će ga mučiti osjećaj krivice i bit će opsjednut tim događajem. Skeptik iz bara je Gene, šef manjeg odjela jednog osiguravajućeg društva. Ima sina narkomana i lopova, ne vjeruje u sreću i živcira ga uvijek nasmijani zaposlenik Bowman. Da bi dokazao da je Bowmanovo raspoloženje posljedica sretnih životnih okolnosti i da bi mu "izbrisao osmijeh", Gene mu daje otkaz. Nakon nekoliko tenutaka, Bowman se nasmiješi i kaže: "Sad ću možda otići na odmor o kojemu sam maštao."
Njegov smiješak spasit će život Beatrice u trenutku dok ona razmišlja o samoubojstvu, jer je shvatila da se sve u životu događa slučajno i bez smisla. Profesor fizike Walkert vjeruje da svaki uzrok ima posljedicu i da je svako kretanje pokrenuto prvim potezom. Vjerujući u egzaktne zakone fizike, smatra i da mora imati ljubavnicu.
U ovom složenom, zanimljivom, pametnom filmu priča nije ispričana linearno nego prateći likove i događaje koji će ih sve nekako povezati, a zaključak je pesimističan: ništa nema smisla. Sve je slučaj. Redateljica Jill Sprecher napisala je scenarij sa svojom sestrom Karen. Zajedno su radile i prvi film, "Clockwatchers" (1997), također vrlo zanimljiv, o privremenim radnicima koji pokušavaju dokazati da postoje u svijetu koji je prema njima potpuno ravnodušan. Film je bio vrlo zapažen i osvojio je više nagrada: za scenarij, režiju, sporednu mušku ulogu (Alan Arkin), udruženje kritičara Floride dodijelilo je nagradu glumačkom ansamblu itd.

Komentari (0)

Foto