Ulzanin prepad (1972)

ULZANA'S RAID (Originalni naziv)

avantura vestern

Iskusni vojni izviđač i mladi poručnik kreću u potragu za skupinom odbjeglih Apaša

 
Režija: Robert Aldrich
Scenarij: Alan Sharp
Uloge: Burt Lancaster, Bruce Davison, Jorge Luke, Richard Jaeckel, ...

Filmografija

"Ulzanin prepad" dvadeset i treći je film u karijeri velikog američkog redatelja Roberta Aldricha (1918-1983), jednog od najintrigantnijih žanrovskih filmaša pedesetih i šezdesetih godina. Aldrich je režirao ukupno trideset i jedan film. Naša televizijska publika dobro poznaje neke od njegovih najboljih djela: "Vera Cruz" (1954), "Poljubac smrti" (1955), "Veliki nož" (1955), "Napad" (1956), "Što se dogodilo s Baby Jane?" (1962) i "Dvanaest žigosanih" (1967).

Apač Ulzana (J. Martinez) jednog dana pobjegne sa skupinom ratnika iz rezervata i počne pljačkati, ubijati i masakrirati doseljenike. Zapovjednik područnog vojnog utvrđenja, bojnik Cartwright (D. Watson), ne može poslati mnogo ljudi za Ulzanom. Sastavi malu jedinicu čije vođenje povjeri mladom i neiskusnom poručniku Garnettu DeBuinu (B. Davison). Glavni DeBuinov "savjetnik" bit će iskusni vojni izviđač McIntosh (B. Lancaster) koji poznaje Apaše. S njima će kao vodič jahati i Apač Ke-Ni-Tay (J. Luke). U jedinici je prvi DeBuinov podčinjeni jedan iskusni i hrabri narednik (R. Jaeckel). DeBuin je sin protestantskog svećenika. Odgojen je u strogom kršćanskom duhu i ne može razumjeti zašto su Ulzana i njegova skupina tako okrutni. On je zaboravio da su se i bijelci također prema njima tako ponašali...

Premda Aldrich nije nikad snimio film o vijetnamskom ratu, "Ulzanin prepad" može se shvatiti i kao iznošenje upravo onih moralnih dilema koje su vezane i uz taj rat.


Komentari (1)

Foto