Osude (1997)

CONVICTIONS (Originalni naziv)

drama

Ambiciozna TV drama prema istinitim događajima cijenjene TV redateljice Joyce Chopra

 
Režija: Joyce Chopra
Scenarij: Doug Magee, Ann Beckett, Phil Penningroth
Uloge: Blair Brown, Cameron Bancroft, William deVry, Dale Wilson, ...

Filmografija

Ni devet godina nakon tragične smrti svoga sina Johna, tada tinejdžera kojeg je jedne večeri nakon svađe u baru napao i ubio njegov problematični vršnjak Jeff Parker (C. Bancroft), emotivna Zalinda Dorcheus (B. Brown) ne uspijeva preboljeti traumatičan događaj. Sjećanja na sinovu smrt neprekidno ju progone....

 Ni devet godina nakon tragične smrti svoga sina Johna, tada tinejdžera kojeg je jedne večeri nakon svađe u baru napao i ubio njegov problematični vršnjak Jeff Parker (C. Bancroft), emotivna Zalinda Dorcheus (B. Brown) ne uspijeva preboljeti traumatičan događaj. Sjećanja na sinovu smrt neprekidno ju progone, a u njezinim očima Parker je dijabolično stvorenje bez imalo savjesti i ikakvih ljudskih osobina.

Štoviše, kad se svake godine raspravlja pred odborom za Parkerovo prijevremeno puštanje na slobodu, Zalinda se otvoreno i agresivno zalaže za njegovu osudu na doživotni zatvor. To već smeta njezinu ostalu djecu, trojicu sinova i kćer među kojima su senzibilni Shane (W. deVry) i povučena Deb (R. Greenwood), koja bi željela da njihova majka okrene novu stranicu u životu i krene dalje. A tu je i Zalindina stara i hirovita majka Margaret (S. Knight), boležljiva žena kojoj se kći neprekidno trudi ugađati. Na nagovor najbolje prijateljice, frizerke Pat (M. Hart), Zalinda napokon odluči poslušati njezin savjet te u zatvoru posjetiti Parkera i tako se suočiti s prošlošću.

Nakon prvog susreta s mladićem, obilježenog grubošću, netrpeljivošću i međusobnim nepovjerenjem, Zalinda zaključi da joj je posjet zatvoru ipak pomogao. Nastavivši s odlascima u kaznionicu i razgovorima s Parkerom, Zalinda počne shvaćati da je on nesiguran i nesretan mladić kojeg također progone uspomene na zločin koji je počinio. Dok se postupno zbližava s ubojicom svog sina, Zalinda time isprovocira sukobe sa Shaneom, Deb i ostalom djecom. Istodobno upozna markantnog Larryja (D. Wilson), dobrodušnog radnika u pilani...

Temeljena na istinitim događajima, ambiciozna TV drama cijenjene TV redateljice Joyce Chopra (The Lemon Sisters, Baby Snatcher, The Disappearance of Nora, The Corpse Had a Familiar Face, Replacing Dad, The Lady in Question, The Last Cowboy, serije Zakon i red: Odjel za žrtve, Crossing Jordan, Everwood, Zakon i red: Zločinačke namjere), za svoj debitantski film "Smooth Talk" 1986. godine ovjenčane Velikom nagradom žirija na glasovitom festivalu u Sundanceu, intrigantno je, emotivno, toplo i dirljivo ostvarenje. Izbjegavši stereotipnu karakterizaciju i tipizaciju protagonista, redateljica stvara donekle slojevitu, sugestivnu i uvjerljivu životnu priču o ljudima, istodobno čvrstima i ranjivima, odlučnima i slabima. U tome se oslanja na raspoložene glumačke nastupe iskusne B. Brown (Izmijenjena stanja, Astronautova žena, Random Hearts, Svemirski kauboji, Dogville, Sentinel-agent u bijegu, serije Kojak, Frasier, CSI: Miami, Smallville, Hitna služba), za ulogu u mini-seriji Kennedy 1984. godine nominirane za Zlatni globus i nagradu BAFTA, te tijekom karijere čak pet puta nominirane za nagradu Emmy, i karizmatičnog mladog C. Bancrofta (Mistery Alaska, serije Beverly Hills, 90210, Highlander, Mala kuća u preriji, 24, Beautiful People). U sporednim ulogama nastupaju poznati W. deVry (serije Nash Bridges, Na granici mogućeg, Zvjezdana vrata, Sva moja djeca) i markantni D. Wilson (Gledajte dalje, Epicentar, serije MacGyver, 21 Jump Street). Filmsku fotografiju potpisuje James Glennon (Navigatorov let, Građanka Ruth, Izbori), a glazbu nagradom Emmy ovjenčan i višestruko za nju nominirani Billy Goldenberg (Gangsterske kronike, Ljudi poput nas, serije Columbo, Kojak, Put oko svijeta u 80 dana).


Komentari (0)

Foto