Petak nakon petka (2002)

FRIDAY AFTER NEXT (Originalni naziv)

komedija

Treći dio zabavne priče iz afroameričkoga geta o dogodovštinama dvojice smotanih rođaka

 
Režija: Marcus Rabby
Scenarij: Ice Cube, DJ Pooh
Uloge: Ice Cube, Mike Epps, John Witherspoon, Don "D.C." Curry, ...

Filmografija

Dinamična, pomaknuta, duhovita i zabavna komedija scenarista Icea Cubea (Boyz n the Hood, Zabranjeni prolaz, Anakonda, Gušće od krvi, Tri kralja, Duhovi Marsa, xXx: Sljedeći nivo) redateljski je prvijenac Marcusa Raboya (serije Platinum, Access Granted), zapaženog autora video spotova za samog Ice Cubea, nekad popularnog rappera, kao i za Stinga i band Run-DMC...

Nakon što u noći pred Badnjak njihovu kuću opljačka prilično nespretan lopov odjeven u Djeda Božićnjaka (R. Smiley), simpatični Craig Jones (Ice Cube) i njegov brbljavi rođak i cimer Day-Day (M. Epps) nađu se u velikim nevoljama. Ne žele li ostati bez krova nad glavom, Craig i Day-Day moraju do kraja dana na bilo koji način prikupiti novac za stanarinu, inače će ih gazdarica, odlučna gospođa Pearly (B. Drake), upoznati s grubim Damonom (T. Crews), koji se upravo vratio s 12-godišnje robije.

No prikupiti novac za stanarinu nije nimalo jednostavno, što će Craig i Day-Day ubrzo shvatiti kad pokušaju pronaći nekakav posao. Dok se bezuspješno nakratko zapošljavaju kao čuvari najprije u pečenjarnici ujaka Elroya (Don "D.C." Curry), a potom u zalogajnici "Holy-Moly Donuts" starog Pinkyja (C. Powell), Craig i Day-Day nastoje budno motriti da im ne promakne kriminalac u odjeći Djeda Božićnjaka. A kad u zalogajnicu uskoro navrati ekscentrični i čini se bogati Money Mike (K. Williams), Craigu za oko zapne njegova atraktivna pratilja Donna (K. D. Aubert). Zaboravivši i na posao i na lopova, Craig smjesta odluči osvojiti Donnu. U tome će mu slučajno pomoći i agresivni Damon, kojeg nakon boravka u zatvoru Money Mike neobično privlači....

Kad se 1995. godine u svjetskim kinima pojavila krimi komedija Petak, debitantsko ostvarenje danas poznatog F. Garyja Graya (Pregovarač, Paukova zavjera) svojom je svježinom, ležernošću, spontanošću i duhom na prepad osvojilo publiku i kritiku diljem svijeta. Uz nenametljivu i pouzdanu Grayevu režiju, osnovni razlog tome krio se ponajprije u lepršavom i nepretencioznom scenariju koji je supotpisao Ice Cube, vješt u duhovitom izokretanju i persifliranju općih mjesta iz predodžbi o zloglasnoj losandželeskoj četvrti South Central. Ponesen uspjehom filma, Cube je pet godina kasnije producirao njegov nastavak Sljedeći petak, za koji se odlučio sam napisati scenarij. Unatoč ne više tako povoljnim kritikama naslov u kojem je na mjesto Chrisa Tuckera uskočio podjednako temperamentni i brbljavi Mike Epps (Mamac, Dr. Dolittle 2, U iskušenju, Resident Evil 2: Apokalipsa) komercijalno nije iznevjerio, pa se Ice Cube 2002. dlučio na snimanje i trećeg dijela serijala.

Partner nekadašnje rap zvijezde opet je Mike Epps, a film efektnim kombiniranjem moronskog humora, dvosmislenih seksualnih aluzija, zabavnih fizičkih gegova i raspoloženih, ponekad autoironičnih glumačkih nastupa, uspješno ponavlja dobitnu kombinaciju prethodnih nastavaka. Partneri dvojice glavnih glumaca i u ovom su filmu iskusni John Witherspoon (Bird, Moj si gnjido, Bumerang, Vampir u Brooklynu, Bulworth, Vražji Nicky, serije Zakon u Los Angelesu, Kim Possible) i Anna Maria Horsford (Vatra svetog Elma, Nedokazana krivnja, Gospodin Jones, Jednog lijepog dana, Kolekcionar, Luckasti profesor 2, Specijalni izvještaj, serije Zvijezda vodilja, Glavni grad), a njima se među ostalima pridružuje znani Terry Crews (6. dan, Starsky i Hutch, Dan obuke, Mrak komadi, Zatvorski krug, Teška vremena, Norbit). Filmsku glazbu potpisuje John Murphy (Lopovi, ubojice i dvije nabijene puške, Drpi i zbriši, Grad na obali, 28 dana kasnije, Pogodi tko dolazi na večeru, Sirove strasti 2, Poroci Miamija), a fotografiju Glen MacPherson (Svemoguća misija, Romeo mora umrijeti, Do kraja, Walking Tall, 16 blokova).


Komentari (5)

Foto