Osmrtnica za Eskobara (2008)

Čitulja za Eskobara (Originalni naziv)

komedija kriminalistički

Muke kriminalca počinju kada dvojica neradnika objave osmrtnicu mafijaša kojeg je ubio

 
Režija: Milorad Milinković
Scenarij: Milorad Milinković
Uloge: Vojin Ćetković, Tamara Garbajs, Zijah Sokolović, Jelisaveta - Seka Sablić, ...

Filmografija

"Čitulja za Eskobara", srpskog redatelja Predraga Milinkovića, na duhovit način kroz vrlo komičnu situaciju opisuje srpski kriminalni milje, podzemlje čiji su članovi mahom teški primitivci, jedva školovani ljudi s oružjem u ruci i psovkama na usnama, međusobno povezani zločinima, no neka prijateljstva datiraju još od školskih klupa.

Kriminalac zvan Gandi ubije velikog dobavljača droge zvanog srpski Eskobar. Međutim, već prije ubojstva u novinama je objavljena Eskobarova osmrtnica. S obzirom da nitko od Gandijeve bande nije dao osmrtnicu, sumnja se da postoji izdajnik. Gandi je zaljubljen u Lelu, lijepu djevojku koja se pojavila iznenada i o kojoj se gotovo ništa ne zna osim da je do prije nekoliko godina živjela u Amsterdamu što pobuđuje veliku sumnju kod Gandijeve bande, no Gandi ne sumnja u Lelu koja od njega krije veliku tajnu...
Milinković koji je pisao i scenarij za ovaj film svako toliko prekida radnju uvođenjem fantastike u fabulu tj. uvođenjem sekvenci s anđelom koji poput grčkog kora komentira situaciju na Zemlji. Kroz vrlo originalnu priču redatelj je izvrsno podcrtao neke od poremećaja u društvu, poput homofobije, seksizma, šovinizma te općenito poremećeni sustav vrijednosti. Redatelj nam ostavlja nadu da se i najokorjeliji mogu mijenjati pri čemu izdvaja ljubav kao svemogući eliksir. U naslovnim se ulogama pojavljuju: vrlo popularan srpski glumac Vojin Ćetković u ulozi kriminalca Gandija te hrvatska glumica Tamara Garbajs u ulozi lijepe Lele.

Komentari (3)

Foto