Pogodi tko dolazi na večeru (1967)

GUESS WHO'S COMING TO DINNER (Originalni naziv)

komedija drama romantika

Film na emotivan, duhovit i nadahnut način tematizira problem rasnih razlika

 
Režija: Stanley Kramer
Scenarij: William Rose
Uloge: Sidney Poitier, Katharine Hepburn, Spencer Tracy, Katharine Houghton, ...

Filmografija

Nominiran za Oscara u čak 10 kategorija, film ih je osvojio 2, za glavnu žensku ulogu (K. Hepburn) i scenarij (William Rose). Zanimljivo, te godine je najvažnije Oscare osvojio još jedan film koji se bavio rasnom problematikom -"U vrelini noći", u kojem je glavnu ulogu igrao također S. Poitier. Legendarnoj K. Hepburn to je bio drugi Oscar, prvi je osvojila 1930-ih za ulogu u filmu "Jutarnja slava" a osvojit će još dva - godinu poslije za film "Zima jednog lava" i početkom 1980-ih za "Ljetnikovac na zlatnom jezeru".

Neobičan ljubavni par stiže zrakoplovom u San Francisco. Neobičnim ih čini razlika u boji kože: on je crnac, doktor John Prentice (S. Poitier), a ona bjelkinja, Joey Drayton (K. Houghton). John i Joey nenajavljeno stižu u posjet njezinim roditeljima, obavijestiti ih kako se nakon kratke veze namjeravaju vjenčati. Oprezni John boji se kako će roditelji primiti vijest o njihovoj vezi no zanesena i slobodoumna Joey, odgojena u liberalnoj obitelji, ne boji se ničijih reakcija. Djevojčini roditelji, majka Christina (K. Hepburn) i otac Matt Drayton (S. Tracy) šokirani su nakon što upoznaju Johna. Iako liberalnih uvjerenja i oduševljeni njime kao osobom, treba im vremena da prihvate novonastalu situaciju. Majka ubrzo prihvati odluku svoje kćeri, no ocu treba više vremena. A nema ga puno jer mladi par kani još iste večeri odletjeti u Europu. Prije toga ih čeka obiteljska večera na koju je Joey pozvala i Johnove roditelje, koji žive u Los Angelesu...
Romantična humorna drama "Pogodi tko dolazi na večeru" jedan je od najpoznatijih i najhvaljenijih američkih klasika s konca 1960-ih. Nezaboravan film uglednog redatelja i producenta Stanleya Kramera (Naslijedi vjetar, Brod luđaka, Suđenje u Nürnbergu) emotivno, duhovito i nadahnuto tematizira problem rasnih razlika, a zahvaljujući priči i briljantnim glumcima, danas je jednako zanimljivo kao i prije 40-ak godina. To je deveti i posljednji zajednički film legendarnih K. Hepburn i S. Tracyja, koji oboje sasvim sigurno spadaju među najbolje glumce u povijesti filma.
U doba snimanja Tracy je bio izrazito lošega zdravlja i preminuo je 17 dana nakon što je snimanje filma završilo. Njegovo loše zdravlje i spoznaja njegove dugogodišnje glumačke partnerice i ljubavnice Katharine Hepburn da je kraj blizu dodatno su emotivno prožele njihove ionako briljantne interpretacije, a izvrstan su posao napravili i njihovi mlađi partneri S. Poitier i K. Houghton, inače nećakinja Katharine Hepburn, kojoj je "Pogodi tko dolazi na večeru" bio prvi film.

Komentari (0)

Foto