Snježna torta (2006)

SNOW CAKE (Originalni naziv)

drama romantika

Traumatizirani bivši robijaš ostvaruje neobično prijateljstvo s autističnom ženom

 
Režija: Marc Evans
Scenarij: Angela Pell
Uloge: Alan Rickman, Sigourney Weaver, Carrie-Anne Moss, Callum Keith Rennie, ...

Filmografija

Psihološka drama redatelja Marca Evansa (House of America, Resurrection Man, Beautiful Mystake, In Prison My Whole Life, serija Priče Ruth Rendell) snažno je, emotivno, dirljivo i intrigantno ostvarenje. Riječ je o izuzetno atmosferičnom i sugestivno režiranom djelu koje imponira uvjerljivim i spretno profiliranim protagonistima, životnim dijalozima, efektnom uporabom eksterijera i interijera koji dodatno naglašavaju tjeskobne intimne drame i psihološka stanja likova, te iznimno raspoloženim glumačkim interpretacijama.

Dok jednog snježnog zimskog dana u restoranu pored ceste čita knjigu i polako ispija kavu, Alexa (A. Rickman) iz misli trgne glas djevojke koja sjedne za njegov stol. Kad mu se ona predstavi kao Vivianne (E. Hampshire), Alex zaključi da je riječ o bistroj, energičnoj i simpatičnoj curi, te ju pristane prevesti do kanadskog grada Winnipega, u koji i sam putuje. Nakon što Vivianne mirno prihvati Alexovo upozorenje o tome da je upravo izišao iz zatvora gdje je odslužio kaznu zbog ubojstva, neobičan par nastavi putovanje. Međutim, u jednom trenutku u Alexovo vozilo udari kamion Johna Neila (C. K. Rennie), a u nesreći Vivianne ostane na mjestu mrtva. Alex se osjeća krivim i na putu za Winnipeg odluči posjetiti Vivianneinu majku Lindu (S. Weaver). Alex shvati da je ona autistična te naizgled uopće ne reagira na vijest o kćerinoj pogibiji. Linda teško komunicira s drugima, a u svakodnevnom joj životu pomažu susjede Meryl (J. van de Graaf) i Diane (S. Cadell). U kući preko puta živi Maggie (C.-A. Moss), s kojom će se zbližiti...

U glavnoj ulozi nastupa A. Rickman (Umri muški, Robin Hood: Princ lopova, Razum i osjećaji, Michael Collins, serijal o Harryju Potteru, Zapravo ljubav, Parfem: Povijest jednog ubojice), nagrađivani britanski karakterni glumac. Uz izvrsnu S. Weaver (tetralogija Alien, Godina opasnog življenja, Zaposlena djevojka, Gorile u magli, Ledena oluja, Zaselak), koja je tri puta nominirana za Oscara i dvaput ovjenčana Zlatnim globusom, nastupa C.-A. Moss (Memento, Crveni planet, Čokolada, Paranoja), najpoznatija po ulozi okretne Trinity u hit-trilogiji Matrix, a u sporednoj se ulozi pojavljuje i C. Keith Rennie (Vremenski policajac, Memento, Blade: Trojstvo, serije Dosjei X, Kalifornikacija, Galactica).


Komentari (1)

Foto