Zla smrt (1981)

The Evil Dead (Originalni naziv)

horror

Zastrašujuća sudbina očekuje pet prijatelja

 
Režija: Sam Raimi
Scenarij: Sam Raimi
Uloge: Bruce Campbell, Ellen Sandweiss, Richard DeManincor, Betsy Baker

Filmografija

Prijatelji u svojim dvadesetima nalaze se u udaljenoj kolibi. Otkrivaju „Knjigu mrtvih“ i snimku jednog arheologa. Taj drevni tekst otkriven je u ruševinama Kandara i dio je sumerske civilizacije. Kada puste snimku sa snimljenim dijelovima izgovorenih čini, mladi neznajući prizovu uspavane demone koji žive u obližnjoj šumi. Opsjednu mlade sve dok ne ostane samo jedan koji bi se mogao boriti protiv njih.

Radnja uključuje petero mladih na odmoru: Asha (Bruce Campbell), njegovu djevojku Lindu (Betsy Barker), njihove kolege Cheryl (Ellen Sandweiss), Scotta (Hal Delrich) i Shelly (Sarah York). Neplanirano se zaustave kraj napuštene planinske kolibe koju okružuje neprohodna šuma. Prije negoli su se smjestili da prenoće, otkriju knjigu sličnu onim drevnim, punu nejasnih hijeroglifa i sablasnih ilustracija, kao i bodež napravljen od ljudskih kostiju i audiosnimku.
Na snimci profesor arheologije opisuje sadržaj sumerske "Knjige mrtvih" punu čarolija kojima su se onozemaljski demoni oživljavali i koji su potom opsjedali žive. U nastavku se navodi da se opsjednute osobe može zaustaviti samo na način da se potpuno raskomadaju. Kada puste snimku kasnije, snimljeni prijevod ritualnih čarolija prestravi vidovitu Shelly i istodobno oslobode zlo iz šume. Zli se duhovi s užitkom bacaju na svoj posao

Komentari (0)

Foto