Charley Varrick (1973)

CHARLEY VARRICK (Originalni naziv)

triler drama kriminalistički

Iskusan pljačkaš se nađe na meti mafije kad opljačka banku u kojoj mafija pere novac

 
Režija: Don Siegel
Scenarij: Dean Riesner, Howard Rodman
Uloge: Walter Matthau, Joe Don Baker, Felicia Farr, Andy Robinson, John Vernon, ...

Filmografija

Scenarij filma napisan je prema romanu "The Looters" Johna Reesea, a potpisali su ga scenaristi Howard Rodman (serijal The Six Million Dollar Man) i Dean Riesner (Prljavi Harry). Matthauova je uloga nagrađena BAFTA-om, a za istu je nagradu bio nominiran i Frank Morriss u kategoriji najbolje montaže.

Charley Varrick (W. Matthau), iskusan pljačkaš banaka, sa suprugom i dvojicom partnera opljačka malenu banku u Novom Meksiku očekujući skroman plijen. Supruga i jedan partner poginu tijekom pljačke, a Charley i Harman (A. Robinson) uspiju pobjeći. Nakon što se skriju i prebroje novac, shvate da je plijen puno veći od očekivanog. 750.000 dolara koje su ukrali ustvari pripada mafiji koja u toj banci pere novac. Charley je svjestan da će im osim policije na tragu ubrzo biti i mafijaši. Dok pokušava pronaći nekog tko će im izraditi lažne putovnice, upravitelj banke Boyle (J. Vernon), već je unajmio plaćenog ubojicu Mollyja (J. D. Baker) da ih pronađe i vrati novac...

Možda i najznakovitija suradnja za karijeru glasovitog američkog redatelja Dona Siegela jest ona s Clintom Eastwoodom. Neke od njihovih najuspjelijih kolaboracija su "Dvije mazge za sestru Saru" (1970), "Prljavi Harry" (1971) i "Bijeg iz Alcatraza" (1979). Nakon velikog uspjeha "Prljavog Harryja", Siegel je počeo pripremati svoj sljedeći projekt, "Charley Varrick", navodno opet s Clintom Eastwoodom u glavnoj ulozi. No kad je Eastwood odbio ulogu, odabir je pao na Waltera Matthaua (Kolačić sreće, Stara gunđala), iskusnog glumca vičnijeg komičnom filmskom izražaju nego kriminalističkom.

Matthau je veliki glumac koji se može s lakoćom prilagoditi širokom karakternom dijapazonu likova. Njegov je Varrick i dalje uvjerljiv kriminalac, nonšalantno inteligentan i iznenađujuće okrutan u nadmudrivanju s partnerima i protivnicima. Matthau sasvim uspješno rabi šarm kako bi svom liku, usprkos nekim nemoralnim postupcima i nesimpatičnim karakternim osobinama, osigurao gledateljevu naklonost. Za to je uvelike zaslužan i J. Don Baker (Fletch, Rt straha) koji je fantastično odglumio krvničkog plaćenog ubojicu ocrtavši tako gotovo savršen portret omraženog filmskog negativca.


Komentari (4)

Foto