Luckasti profesor (1963)

THE NUTTY PROFESSOR (Originalni naziv)

komedija romantika sf

Nespretni i sramežljivi profesor izumi napitak koji ga pretvara u vlastiti alter-ego

 
Režija: Jerry Lewis
Scenarij: Jerry Lewis, Bill Richmond
Uloge: Jerry Lewis, Stella Stevens, Del Moore, Kathleen Freeman, Med Flory

Filmografija

Pedesetih i ranih šezdesetih godina prošloga stoljeća Jerry Lewis je bio jedan od najpoznatijih i najbolje plaćenih hollywoodskih glumaca. Veliku slavu Lewis je stekao u suradnji s Deanom Martinom (Artisti i modeli), ali i nakon razlaza s njime, Lewis je nastavio nizati hitove, od kojih je mnoge i režirao. Njegovo autorsko najuspjelije ostvarenje jest "Luckasti profesor", izvrsna komedija o nespretnom i sramežljivom profesoru koji se, zahvaljujući čudotvornom napitku pretvara u vlastiti alter-ego, zafrkancija na glasoviti motiv dr. Jekyll i gospodin Hyde.

Profesor Julius Kelp (J. Lewis) introvertiran je, bojažljiv i nespretan znanstvenik, zbog svoga osjećaja manje vrijednosti izložen maltretiranju od strane agresivnijeg kolege. Željan samopouzdanja i ženske pažnje, Kelp napravi čudotvorni napitak koji ga na kratko vrijeme pretvara u njegovu potpunu suprotnost - Buddyja Lovea (također J. Lewis). Buddy je sve ono što profesor nije - šarmantan, duhovit, slobodouman, hrabar i neodoljiv ženama. Buddy je zanimljiv i prelijepoj studentici Stelli Purdy (S. Stevens), u koju je profesor Kelp nesretno zaljubljen. Jedini problem Kelpova čarobnog napitka jest ta da je njegovo trajanje vremenski ograničeno i nepredvidivo...

Duhovito napisan i odigran film privlači zahvaljujući Lewisovu karakterističnom osjećaju za geg, dok će filmski sladokusci uživati u Lewisovu apsurdnom humoru, anarhizmu i poigravanju svim mogućim društvenim vrijednostima. U Americi su ga dugo držali za infantilnog zabavljača, dok je zbog spomenutih odlika Lewis u Francuskoj stekao kultnu reputaciju jednog od vodećih komičara sredine 20. stoljeća. 1996. godine snimljena je nova verzija "Luckastog profesora", u kojoj je glavnu i još nekoliko uloga igrao popularni afroamerički komičar Eddie Murphy. Murphyjev "Luckasti profesor" doživio je nekoliko godina kasnije i nastavak. 2008. Jerry Lewis je sudjelovao u realizaciji nezapaženog, animiranog nastavka svoga velikog hita.


Komentari (1)

Foto