Topkapi (1964)

TOPKAPI (Originalni naziv)

komedija kriminalistički

Pustolovka i ljubavnik sa skupinom pljačkaša planiraju ukrasti bodež optočen smaragdima

 
Režija: Jules Dassin
Scenarij: Eric Ambler, Monja Danischewsky
Uloge: Melina Mercouri, Peter Ustinov, Maximilian Schell, Robert Morley, ...

Filmografija

Kriminalistički film iz podžanra tzv. filmova velike pljačke s elementima komedije. Film je postigao veliki komercijalni uspjeh, režirao ga je američki redatelj emigrant Jules Dassin, koji se nakon Drugog svjetskog rata istakao originalnim kriminalističkim filmovima.

Skupina pljačkaša, kojoj su na čelu pustolovka Elizabeth (M. Mercouri) i njezin bivši ljubavnik (M. Schell), odluče ukrasti najvredniji eksponat zbirke muzeja Topkapi: bodež optočen smaragdima. Mjere muzejskog osiguranja vrlo su složene i pothvat iziskuje maštoviti plan, dugotrajne pripreme i provalnike specijaliste. Jedan iz te ekipe, Simpson (P. Ustinov), tu je radi zavaravanja policije. Sve se odvija prema planu, ali se javljaju i neočekivane komplikacije...

Uspjehu filma pridonijela je sjajna ekipa glumaca: redateljeva supruga Melina Mercouri, najslavnija grčka glumica, Maximilian Schell, poznati karakterni glumac (Suđenje u Nürnbergu) i popularni Peter Ustinov, koji je za ovaj film dobio svojeg drugog Oscara za epizodnu ulogu.


Komentari (2)

Foto