Jedan muškarac i jedna žena (1966)

UN HOMME ET UNE FEMME / A MAN AND A WOMAN (Originalni naziv)

melodrama romantika

Slučajan susret dvoje mladih ljudi, roditelja, no udovaca probudi u njima novu ljubav

 
Režija: Claude Lelouch
Scenarij: Claude Lelouch, Pierre Uytterhouven
Uloge: Anouk Aimée, Jean-Louis Trintignant, Pierre Barouh, Valérie Lagrange, ...

Filmografija

“Jedan muškarac i jedna žena” peti je igrani film Claudea Leloucha, francuskoga redtelja koji je, iako generacijski i stilski vezan uz poetiku Novoga vala, u svojim filmovima najčešće obrađivao ležernije, čak i trivijalnije teme poput ljubavi i nostalgije. Tako i ovaj film, po mnogima njegovo najbolje ostvarenje, donosi jednostavnu priču o slučajnom susretu dvoje još uvijek mladih ljudi, roditelja, no udovaca, koji pronalaze ljubav iako su bili uvjereni da je više nikada neće doživjeti.

Anne (A. Aimée), mlada udovica i majka djeteta, po zanimanju filmska skripterica, slučajno susretne udovca Jeana-Louisa (J-L. Trintignant), vozača trkaćih automobila, samohranoga oca koji, baš kao i ona, svakoga dana prati svoje dijete u školu. Upoznavši se, oni shvate da nose slične životne priče: naime, njezin je suprug kaskader tragično poginuo prilikom snimanja opasnog filmskog prizora, dok je Jean-Louisova supruga počinila samoubojstvo nakon što je pomislila da se on nikada neće izvući iz kome zbog automobilske nesreće. Jedne večeri Anne propusti posljednji vlak za Pariz te je Jean-Louis odluči odvesti. Tada počne lijepa ljubavna veza koja će se razvijati kako će se oni učestalo viđati i zajedno putovati, no Anne će postupno proganjati neugodan osjećaj jer joj se sve čini kao nepošten postupak nakon što je izgubila supruga…

Uz izvrsne glumce, slavne A. Aimée i J-L. Trintignanta, posebnosti filma pridonose izvrsna glazba - jako poznata partitura Francisa Laija i osebujna režija na novovalovskom tragu koja kombinira reportažne televizijske forme i klasični, "nevidljivi“ režijski stil.

“Jedan muškarac i jedna žena” osvojio je dva Oscara – za najbolji strani film i scenarij, te Zlatnu Palmu na festivalu u Cannesu.


Komentari (1)

Foto