nedjelja, 19.05.2024 06:09

Sve o životinjama (2016)

All About Animals (Originalni naziv)

dokumentarni

Ovo nije obična serija o divljim životinjama: svaka epizoda je nova pustolovina

sez.1 ep.7Percy ima samo 10 tjedana i živi na kanadskom Arktiku. Na svijet je došao u siječnju, tijekom hladne arktičke zime. U brlogu je bilo čak 40 stupnjeva toplije nego vani gdje temperatura padne i do minus 60 Celzijevih stupnjeva, vjetar puše brzinom od 150 kilometara na sat, a noć traje mjesecima. Polarni su medvjedi posve prilagođeni preživljavanju u tim ledenim uvjetima. Imaju veoma gusto krzno, 10 centimetara debeo sloj sala koje ima ulogu super-toplog sloja donjeg rublja i goleme krznom prekrivene šape koje su poput cipela za snijeg. Sve su te prilagodbe veoma važne i štite ih od hladnoće. Međutim, oni su i lovci, a u njihovim velikim šapama kriju se 20 centimetara dugačke kandže! Polarni medvjedi moraju pojesti 2 kg masnoće na dan - što je isto koliko i 8 kocki maslaca! Percyju mama daje mnogo hranjivog mlijeka. Ne čudi što je njezino mlijeko najbogatije medvjeđe mlijeko. 15 je puta masnije od kravljega. Ona hranu traži na golemim prostranstvima i može prevaliti i do 25 km na dan. Lov je zahtjevan posao u ovom prostranom snježnom krajoliku i samo je jedan od 20 pokušaja lova uspješan. Ali ako pod ledom pronađe mladunca tuljana, za nju je to sjajan obrok. On sadrži 75% masti - savršeno! Autorica: Melissa Caron Produkcija: BBC Urednik: Krešimir Zubčić
 

Ova poučna BBC-jeva serija o životinjama istražuje svaki detalj njihova života i otkriva nam zanimljive činjenice o pripadnicima životinjskog svijeta.

Vidjet ćemo djeci omiljene žirafe, slonove, gorile, lavove, morske pse, nosoroge, tigrove, dupine, polarne medvjede, čimpanze, klokane, nilske konje, tuljane i brojne druge. Životinje ćemo pomno motriti i otkriti neobične činjenice o njihovom svakodnevnom životu te drugim životinjama koje ih okružuju, bile one prijatelji ili neprijatelji. Priča se razvija kako učimo sve više o njihovu svijetu.

Komentari (0)

Foto