petak, 19.04.2024 13:34

Sve o životinjama (2016)

All About Animals (Originalni naziv)

dokumentarni

Ovo nije obična serija o divljim životinjama: svaka epizoda je nova pustolovina

sez.1 ep.15Dabar Bert ima dvije godine. Poput ostalih glodavaca, on ima goleme sjekutiće koji se sa stražnje strane troše brže nego s prednje pa su zbog toga poput oštroga dlijeta. Dabrovi žive do deset godina, njihova partnerstva traju cijeli život i parovi sve rade zajedno. Bert i njegova družica žive na svom vlastitom djeliću rijeke u planinama Teton u Wyomingu u SAD-u. Ondje su nakon 20 dana naporna rada sagradili svoj dom - podvodnu drvenu nastambu sa skrivenim ulazima kako bi zaštićeni vodom mogli neopaženo ulaziti i izlaziti. Dabrovi su vodene životinje: vješti su plivači i pod vodom mogu ostati do 15 minuta. U očima imaju posebne leće koje služe kao podvodne naočale pa rone otvorenih očiju, što je vrlo korisno jer u vodi vrebaju brojne opasnosti. Dabrovi uvelike utječu na okoliš: ruše stabla te postavljaju barikade na rijekama gradeći brane. Marljivi dabar u toku jednog dana može pomaknuti teret 25 puta teži od svoje težine. Bertu je trebalo nekoliko mjeseci da sagradi svoju branu koja je sada dugačka 50 metara. (Najduža ikad izmjerena brana bila je dugačka 1,5 km i bila je 30 puta duža od Bertove). Dabrova se omiljena hrana nalazi ispod kore drveta. To je biljno tkivo koje se naziva kambij. Dabrovi ga se ne mogu zasititi, ali oni također jedu i bilje, lišće i grančice. Autorica: Melissa Caron Produkcija: BBC Urednik: Krešimir Zubčić
 

Ova poučna BBC-jeva serija o životinjama istražuje svaki detalj njihova života i otkriva nam zanimljive činjenice o pripadnicima životinjskog svijeta.

Vidjet ćemo djeci omiljene žirafe, slonove, gorile, lavove, morske pse, nosoroge, tigrove, dupine, polarne medvjede, čimpanze, klokane, nilske konje, tuljane i brojne druge. Životinje ćemo pomno motriti i otkriti neobične činjenice o njihovom svakodnevnom životu te drugim životinjama koje ih okružuju, bile one prijatelji ili neprijatelji. Priča se razvija kako učimo sve više o njihovu svijetu.

Komentari (0)

Foto