četvrtak, 18.04.2024 13:33

Sve o životinjama (2016)

All About Animals (Originalni naziv)

dokumentarni

Ovo nije obična serija o divljim životinjama: svaka epizoda je nova pustolovina

sez.1 ep.14Kapibara je najveći glodavac na svijetu. Veličine je ovce, ima zube poput zeca, kad je uzrujana, laje poput psa, teži do 65 kilograma i na kopnu dostiže brzinu jednaku onoj galopirajućeg ponija, iako je jednako zadovoljna kad boravi u vodi. Njezino je krzno vodonepropusno, a stopala su joj nalik na vidrina. Male kapibare počnu plivati već s nekoliko tjedana. Njihove se nosnice mogu čvrsto začepiti, a plivaće kožice na nogama omogućavaju im da se lako kreću vodom. Odrasla kapibara može pod vodom ostati čak 5 minuta bez da izroni po zrak. Oči, uši i nosnice nalaze im se na gornjem dijelu glave pa dok plivaju mogu gledati, slušati i disati, a grabežljivcima poput kajmana ostaju gotovo neprimjetne. Kajmani su najveći ubojice kapibara na ovome području. Ali kapibare nisu odveć mudre. Odrasla kapibara teži koliko i čovjek, ali mozak joj je veličine limuna. Kapibare cijeli život provedu na otvorenome i ne kopaju jazbine. Za razliku od ostalih glodavaca, na svijet dolaze dovoljno razvijene da odmah stanu na noge i za nekoliko dana već jedu krutu hranu. Carla ima oko jedan tjedan i živi u Južnoj Americi u močvarama pokraj rijeke Orinoco u Venezueli. Dane provodi pasući i plivajući. Carla živi u obiteljskoj skupini od 20 životinja koja se sastoji od baka, teta, majki i mladunaca. Majke mladunce podižu zajedno te hrane i svoje i tuđe mlade. Na čelu obitelji nalazi se dominantni mužjak. Kajmani, međutim, nisu jedini neprijatelji kapibara. Bit ćemo uz Carlu kada se izgubi u šumi u kojoj žive boe i jaguari i pratit ćemo kako se očajnički pokušava vratiti obitelji. Odabrao: Krešimir Zubčić
 

Ova poučna BBC-jeva serija o životinjama istražuje svaki detalj njihova života i otkriva nam zanimljive činjenice o pripadnicima životinjskog svijeta.

Vidjet ćemo djeci omiljene žirafe, slonove, gorile, lavove, morske pse, nosoroge, tigrove, dupine, polarne medvjede, čimpanze, klokane, nilske konje, tuljane i brojne druge. Životinje ćemo pomno motriti i otkriti neobične činjenice o njihovom svakodnevnom životu te drugim životinjama koje ih okružuju, bile one prijatelji ili neprijatelji. Priča se razvija kako učimo sve više o njihovu svijetu.

Komentari (0)

Foto