Cat Ballou (1965)

CAT BALLOU (Originalni naziv)

komedija vestern

Kako bi spaslila ranč od lokalnih moćnika žena greškom unajmi revolveraša alkoholičara

 
Režija: Elliot Silverstein
Scenarij: Frank Pierson, Walter Newman, Roy Chanslor
Uloge: Jane Fonda, Lee Marvin, Michael Callan, Dwayne Hickman, Tom Nardini, ...

Filmografija

Vestern-komedija "Cat Ballou"' bila je veliki hit u kinima sredinom 1960-ih. Posve zasluženo, jer riječ je o uzbudljivom, duhovitom i nadahnuto režiranom filmu izvrsne glazbe i sjajnih glumačkih ostvarenja.

Gledajući vješala i očekujući svoje smaknuće, odmetnica Catherine "Cat" Ballou (J. Fonda) prisjeća se razloga koji su je doveli u zatvor. Nakon školovanja za učiteljicu, mlada i prelijepa Catherine vlakom se vraća u rodno mjesto Wolf City, u posjet ocu Frankieju (J. Marley). Lakovjerna Catherine u vlaku upozna šarmantnog prevaranta Claya Boonea (M. Callan), kojem rođak Jed (D. Hickman), maskiran u svećenika, pomogne da pobjegne šerifu. Catherine otkriva kako korumpirani gradski moćnici žele prisvojiti očev ranč. Clay Boone, Jed i mladi Indijanac Jackson (T. Nardini) spremni su pomoći Catherine i njezinom ocu, no nisu dorasli opasnom revolverašu Timu Strownu (L. Marvin), kojeg su moćnici angažirali. Uvidjevši da se Strownu može suprotstaviti jedino profesionalac, Catherine u pomoć zove legendarnog revolveraša Kida Shellena (također L. Marvin). Kid ubrzo dolazi na ranč, no od njega nema nikakve koristi, jer se pretvorio u teškog pijanca...
Režiju potpisuje Elliot Silverstein, autor još jednog glasovitog vesterna "Čovjek zvan konj". Dvostruka uloga dobrog i lošeg revolveraša legendarnom L. Marvinu (Čovjek koji je ubio Libertyja Valancea, Donovanov greben, Dvanaest žigosanih) donijela je prvoga i jedinog Oscara, te Zlatni globus i nagradu na Berlinskom filmskom festivalu.
Film je nominiran za Oscara u još 4 kategorije. 2008. godine, u izboru najboljih filmova Američkog filmskog instituta (AFI), "Cat Ballou" je zauzeo deseto mjesto na listi najboljih vesterna. Vrijedi istaknuti i to da Nat King Cole i Stubby Kaye pjesmama najavljuju i komentiraju radnju. Legendarni Nat King Cole u doba snimanja filma bolovao je od raka pluća, od čijih je posljedica i umro nekoliko mjeseci kasnije.

Komentari (0)

Foto