Jakob lažljivac (1999)

JAKOB THE LIAR (Originalni naziv)

komedija drama ratni

Za vrijeme nacističke okupacije, Jackob svojim lažnim vjestima održava moral svojih ljudi

 
Režija: Peter Kassovitz
Scenarij: Jurek Becker, Peter Kassovitz
Uloge: Robin Williams, Armin Mueller-Stahl, Alan Arkin, Bob Balaban, ...

Filmografija

Temeljena na potresnom romanu Jureka Beckera, izvrsna humorna drama redatelja i scenarista Petera Kassovitza "Jakob Lažljivac" ideje o nužnosti buđenja optimizma i nade dijeli sa sjajnim "Život je lijep" Roberta Benignija, koji, međutim, nimalo ne kopira. Spajajući svakodnevnu tragediju židovskog naroda s komičnom virtuoznošću nenadmašnog Robina Williamsa, "Jakob Lažljivac" pokazuje kako je razlog propasti nacističke diktature upravo bila neuništiva čovječnost potlačenih, ali ne i pokorenih...

Kada se već činilo da su nestali svi razlozi za nadu pod okupatorskom čizmom, on ih je izmislio. Robin Williams je "Jakob Lažljivac", a njegove su laži ono što je njegovom narodu bilo najpotrebnije.
Za vrijeme nacističke okupacije Poljske u Drugome svjetskom ratu, Jakob (Robin Williams), vlasnik davno zatvorenoga kafića u židovskom getu, slučajno načuje zabranjene radijske vijesti o napredovanju sovjetskih vojnih snaga. Jakob podijeli svoje saznanje sa svojim prijateljima, koji počinju širiti vijesti dalje. Uvidjevši kako je širenje te vijesti uzrokovalo bolje raspoloženje i buđenje optimizma među njegovim sunarodnjacima, Jakob počinje izmišljati pozitivne vijesti te njima održavati moral kod svojih ljudi. Nacističke vlasti počinju sumnjati kako Jakob posjeduje radio, što je prijestup koji se kažnjava smrću, te kreću u potragu.
Uz Williamsa, u filmu gledamo i druga cijenjena lica kao što su Alan Arkin, kod filmova s europskom tematikom nezaobilazni Armin Mueller-Stahl te Bob Balaban, a najbolji posao među njima ipak je obavila Hannah Taylor-Gordon kao Lina.

Komentari (0)

Foto