Povratak u gradić Peyton (1961)

RETURN TO PEYTON PLACE (Originalni naziv)

drama romantika

Miran gradić Peyton uzburkati će objavljivanje istinitog romana njihove ugledne sugrađanke

 
Režija: José Ferrer
Scenarij: Grace Metalious, Ronald Alexander
Uloge: Carol Lynley, Jeff Chandler, Eleanor Parker, Mary Astor, Tuesday Weld, ...

Filmografija

Tri godine nakon prvog filma snimljen je "Povratak u gradić Peyton", a već 1964. počela se prikazivati slavna TV serija koja je pet godina okupljala gledatelje uz male ekrane i proslavila niz glavnih glumaca, prije svega Ryana O'Neala i Miu Farrow, koji su glumili Rodneyja i Allison.

Buru u gradić Peyton ovaj put donijet će jedan tek objavljeni roman. Allison MacKenzie (C. Lynley) proživjela je mladost uz neprekidnu i pretjeranu brigu svoje majke da će počiniti pogrešku koju je ona sama počinila: da će se zaljubiti u oženjenog čovjeka i izgubiti čast. Jer licemjerni gradić Peyton ne oprašta greške. U njemu su najugledniji građani posesivna majka koja ne da sinu da živi svoj život i svi oni koji zabranjuju da se čuje istina, jer istina je ono što ih vrijeđa, a ne zločini koje prikrivaju, kao što je zločin koji očuh počini nad trinaestogodišnjom pokćerkom. Darovita, maštovita, povučena u svijet koji je ljepši od gradića Peytona, Allison je napisala roman o svemu što je otkrila, doživjela, proživjela. Jedan od najuglednijih njujorških izdavača, Lewis Jackman (J. Chandler), prihvaća njezin rukopis, no od nje traži da ispravi neke dijelove u kojima nije bila dovoljno iskrena: traži potpunu, poštenu otvorenost. Allison se boji potpune istine, no i sama uviđa da roman koji nije potpuno pošten nema nikakvog smisla. I dok putuje u New York na dogovor s izdavačem, Roberta Carter (M. Astor) dočekuje svog željno očekivanog sina Teda (B. Halsey). Bit će prilično zatečena kad vidi da Ted dovodi svoju mladu nevjestu Raffaellu (L. Paluzzi), jer Roberta ne može podnijeti da Ted voli ikoga osim nje. U grad stiže instruktor skijanja Nils Larson (G. Hellstrom), koji će se gotovo na prvi pogled zaljubiti u Selenu (T. Weld) i otkriti mračne tajne iz njezinog djetinjstva...

Grace Metalious (1924-1964) svojim je prvim i jedinim romanom ostala zabilježena kao najprodavanija autorica u Americi 1950-ih. Već godinu nakon izdavanja prema romanu je snimljen istoimeni film, "Peyton Place", koji je bio drugi najgledaniji film te godine i nominiran za više Oscara. Zvijezda filma bila je Lana Turner. Malo tko je mogao i slutiti da će "Gradić Peyton" postati svjetski fenomen. Tri godine nakon prvog filma snimljen je "Povratak u gradić Peyton", a već 1964. počela se prikazivati slavna TV serija koja je pet godina okupljala gledatelje uz male ekrane i proslavila niz glavnih glumaca, prije svega Ryana O'Neala i Miu Farrow, koji su glumili Rodneyja i Allison..


Komentari (0)

Foto