Miris kiše na Balkanu (2010)

Miris kiše na Balkanu (Originalni naziv)

drama

Životi članova obitelji Salom, židova nastanjenih u Sarajevu još od kraja sedamnaestog stoljeća

 
Režija: Ljubiša Samardžić
Scenarij: Đorđe Milosavljević
Uloge: Ljiljana Blagojević, Stefan Buzurović, Milan Vasić, Mirka Vasiljević, ...

Filmografija

Pod redateljskom palicom redatelja i producenta Ljubiše Samardžića, ogromna glumačka, autorska i produkcijska ekipa završila je projekt čije je snimanje trajalo četiri mjeseca na velikom broju lokacija u Beogradu, Sarajevu, Dubrovniku, Zemunu, Pančevu i nekoliko sela nadomak Beograda. Nakon velikog uspjeha i glednosti TV serije “Jesen stiže, Dunjo moja”, RTS i “Cinema Design” našli su se pred još većim i odgovornijim zadatkom - ekranizacijom romana-sage književnice Gordane Kuić.

Radnja TV serije obuhvaća period od 1914. do 1945. godine, od početka Prvog svjetskog rata pa sve do samog završetka Drugog  svjetskog rata. Otac Leon i majka Estera imaju pet kćeri: Blanki, Riki, Buku, Ninu i Klaru, kao i sina Atletu. Njihove životne sudbine prelamaju se kroz ratove i stradanja, ljubavi i razočarenja, sreću i tugu…kroz uzbudljivi slijed najrazličitijih situacija i emocija koje ovaj roman u sebi nosi.

Stalne selidbe i progoni židova kroz vijekove, prelamaju se kroz živote i odlaske glavnih junaka iz njihovog rodnog Sarajeva u razne gradove tadašnje zajedničke države, kao i u mnoge druge gradove Europe i svijeta. Prateći sagu o obitelj Salom dolazimo do metafore o borbi i trajanju kroz sudbine mnogih obitelji koje su živjele na ovim našim prostorima, ma kojim narodima i religijama da su pripadale.


Komentari (5)

Foto