Milagro (1988)

THE MILAGRO BEANFIELD WAR (Originalni naziv)

komedija drama fantastika

Priča o borbi malog čovjeka protiv krupnog kapitala

 
Režija: Robert Redford
Scenarij: John Nichols
Uloge: Rubén Blades, Richard Bradford, Sonia Braga, Julie Carmen, James Gammon

Filmografija

Obožavan kao glumac, Robert Redford možda je i hvaljeniji kao redatelj. Naime, već je njegov redateljski prvijenac "Obični ljudi" (1980) osvojio četiri Oscara, uključujući one za najbolji film i najboljeg redatelja. Redford je iza kamere koncentriran na iste stvari kao i kad je ispred nje. Slično kao i u debiju, u njegovu drugom redateljskom radu "Milagru" stvar je u karakterima, no ovaj put ne toliko pojedinaca koliko u karakteru zajednice, tj. gradića Milagra.

Američki tajkun Devine (R. Bradford) u okolici gradića Milagra u Novom Meksiku gradi moderno stambeno-rekreacijsko naselje. Stanovnici gradića uglavnom su indiferentni spram tih zbivanja, a neki smatraju da će taj projekt mnogima omogućiti zaposlenje. S tom misli na pameti, Joe Mondragon (C. Vennera) na gradilištu traži posao, no naiđe samo na odbijanje. Frustriran, vrati se na svoje imanje, svjesno prekrši strogo vodoopskrbno pravilo i zalije svoje suho polje graha. Gotovo istodobno gradić počne brujati viješću o njegovu buntu, a dok ga većina prijekorno gleda, neki ga, poput socijalno osviještene Ruby (S. Braga), ipak podržavaju.

Vjerujući kako će lako riješiti problem, Devine u grad pozove beskrupuloznog agenta Montanu (C. Walken) da smiri strasti. Ipak, kad na Joeovu stranu stane i ljevičarski aktivist Bloom (J. Heard), ta će naizgled bezazlena situacija eskalirati do upotrebe oružja...


Komentari (0)

Foto