Dan odmetnika (1959)

DAY OF THE OUTLAW (Originalni naziv)

vestern

Zavađeni kauboji i rančeri ujedine se kad u njihov grad stigne opasna razbojnička banda

 
Režija: André De Toth
Scenarij: Philip Yordan, Lee E. Wells
Uloge: Robert Ryan, Burl Ives, Tina Louise, Alan Marshal, David Nelson, ...

Filmografija

Vestern "Dan odmetnika" u doba premijere nije bio osobito zapažen, no s vremenom je stekao kultnu reputaciju. Posve zapaženo, jer riječ je o remek-djelu žanra i jednom od najboljih ostvarenja velikog holivudskog redatelja mađarskog podrijetla Andrea De Totha (Kuća od voska, Val zločina).

Kauboj i rančer Blaise Starrett (R. Ryan) dolazi u gradić u Wyomingu, u kojem živi nekoliko obitelji farmera. Ogorčen na činjenicu da farmeri žicom ograđuju svoju zemlju i ometaju slobodnu ispašu njegove stoke, Starrett se kani obračunati s jednim od njih, Halom Craneom (A. Marshall), u čiju je prelijepu suprugu Helene (T. Lousie) zaljubljen, još otkako su imali kratku vezu. Odlučan u namjeri da sačuva svoju zemlju i ženu, Crane je spreman sukobiti se s oružjem vičnijem Starrettom. Usred njihova obračuna u gradić stiže opasna razbojnička banda predvođena odbjeglim vojnikom Jackom Bruhnom (B. Ives). U bijegu od vojske, Bruhmovi ljudi odluče odmoriti se u gradiću. Razbojnici odmah bacaju oko na mjesne žene, no Bruhm ih pokušava zaustaviti u nečasnim namjerama...
Vestern "Dan odmetnika" Jedan od rijetkih vesterna čija se radnja odvija u snježnim okolnostima, "Dan odmetnika" plijeni izuzetnom naracijom, izvrsno profiliranim karakterima i briljantnom atmosferom u kojem se okrutnost karaktera sjajno prožima s okrutnošću prirode koja ih okružuje. Fascinantni su i prizori realizirani u interijerima, u kojima osobito do izražaja dolazi briljantna crno-bijela fotografija velikog snimatelja Russella Harlana (Hatari!, Ubiti pticu rugalicu). Među sjajnim glumcima vrijedi istaknuti legendarnog R. Ryana (Divlja horda, Namještaljka).

Komentari (0)

Foto