Neka zvijer krepa (1969)

QUE LA BÊTE MEURE (Originalni naziv)

triler drama kriminalistički

Nakon što mu nepoznati vozač ubije sina jedinca očajni otac krene u potragu za krivcem

 
Režija: Claude Chabrol
Scenarij: Claude Chabrol, Nicholas Blake
Uloge: Michel Duchaussoy, Jean Yanne, Caroline Cellier, Anouk Ferjac, ...

Filmografija

Francuski film "Neka zvijer krepa" izvrstan je spoj kriminalističkog filma i duboke psihološke drame; radnje koja prati očajnoga čovjeka koji pokušava pronaći krivca i osvetiti smrt svojega sina.

Charles Thenier (M. Duchaussoy) samohrani je otac koji, nakon što mu nepoznati vozač ubije devetogodišnjeg sina jedinca, postane opsjednut tim činom, tim više što policijska istraga ne urodi plodom. Saznavši da je Hélène Lanson (C. Cellier), poznata glumica, bila suvozačica u automobilu, on se sprijatelji s njom pod lažnim imenom i predstavi se kao pisac dječjih knjiga. Iako na rubu da i nju ubije ako sazna da je ona vozila i skrivila nesreću, on polako otkriva da i ona ima vlastite obiteljske probleme. Ona ga, naime, pozove u svoju rodnu kuću u Bretagni, u kojoj živi njezina obitelj, kao i njezin primitivni šogor Paul (J. Yanne), uzrok obiteljskih svađa i nesuglasica. Malo po malo, Charlesu će biti sve jasnije tko je ubojica njegovog sina...
Film je režirao slavni francuski redatelj Claude Chabrol (Rođaci, Košuta, Mesar, Cvijet zla), majstor ovoga žanra, koji je ovaj put glavnu, i to vrlo zahtjevnu ulogu povjerio M. Duchaussoyju, s kojima je surađivao u filmovima "Raskid" i "Nevjerna žena", dok je za glavnoga negativca odabrao također "svojega" glumca, J. Yannea. "Neka zvijer krepa" predstavlja jedan od najboljih redateljevih filmova izvrsnoga scenarija (radi se o adaptaciji romana Nicholasa Blakea), režije i dobro prikazanih odnosa među likovima.

Komentari (0)

Foto