Đavolja brigada (1968)

DEVIL'S BRIGADE (Originalni naziv)

akcija drama ratni

Priča o savezničkoj specijalnoj brigadi pod zapovjedništvom pukovnika R.T. Fredericka

 
Režija: Andrew V. McLaglen
Scenarij: William Roberts, Robert H. Adleman, ...
Uloge: William Holden, Cliff Robertson, Vince Edwards, Andrew Prine, Claude Akins...

Filmografija

Ovaj ratni film utemeljen je na istinitoj priči o slavnoj savezničkoj specijalnoj postrojbi pod zapovjedništvom pukovnika (kasnije generala) Robert T. Fredericka, koja je uspješno izvršila nekoliko nemogućih misija tijekom 2. svjetskog rata. Scenarij filma zasnovan je na knjizi povjesničara i književnika Roberta H. Adlemana i pukovnika Georgea Waltona, pripadnika spomenute brigade.

2. svjetski rat. Savezničke snage okupljaju specijalnu brigadu sastavljenu od američkih i kanadskih vojnika koju planiraju obučiti za najsloženije operacije i koristiti u posebnoj misiji u Norveškoj. U bazu u Montani prvo pristiže američki dio brigade, vojnici protjerani iz svojih jedinica zbog neposluha i brojnih drugih razloga. Nakon njih okupljaju se Kanađani, posve drugačiji, disciplinirani vojnici. Brigadom zapovijeda pukovnik Robert T. Frederick (W. Holden), ambiciozni časnik bez borbenog iskustva na terenu. Pred njim je naizgled nemoguć zadatak: od dvaju različitih profila ljudi ustrojiti čvrstu jedinicu. Taman nakon što u tome uspije, pukovniku nadređeni javljaju kako je misija u Norveškoj otkazana. Ipak, brigada ubrzo dobiva zadatak u Italiji... 

Režiju potpisuje žanrovski majstor Andrew V. McLaglen, potpisnik niza nezaboravnih vesterna poput "Shenandoah", "Chisum - kralj rančera", "Zakon mržnje" i "Cahil, šerif SAD". "Devil's Brigade" je napet, zabavan i vrhunski produciran film klasičnog narativnog modela koji s lakoćom drži gledateljevu pažnju. Izvrsnu glumačku ekipu predvodi legendarni William Holden (Divlja horda, Bulevar sumraka), nagrađen Oscarom za ulogu u filmu "Stalag 17". Vrijedi istaknuti i to da je Quentin Tarantino naveo "Devil's Brigade" među filmovima koji su ga nadahnuli za snimanje "Nemilosrdnih gadova".


Komentari (0)

Foto