Slomljena strijela (1996)

Broken Arrow (Originalni naziv)

akcija triler

Dva vojna pilota se nađu na suprotnim stranama nakon krađe nuklearnog oružja

 
Režija: John Woo
Scenarij: Graham Yost
Uloge: John Travolta, Christian Slater, Samantha Mathis, Delroy Lindo, Bob Gunton...

Filmografija

Pripremite se na vožnju bez ograničenja u sjajnome akcijskom spektaklu "Slomljena strijela" kojim se slavni John Woo potvrdio kao jedan od najvećih akcijskih redatelja današnjice. Jedan od prvih naslova koje je slavni hongkonški majstor John Woo snimio u Americi, "Slomljena strijela'" je istovremeno jedan od njegovih najboljih uradaka, odličan akcijski film koji spaja napetu i nepredvidljivu priču s vrhunskim specijalnim efektima i sjajno odrađenim ulogama.

Zrakoplovni major Will Deakins i zrakoplovni kapetan Riley Hale partneri su i prijatelji. No, dok Deakins ima psihotičan karakter koji dolazi do izražaja jer mu je uskraćeno napredovanje u službi, Hale je uravnoteženi i nepokolebljivi poštenjak kojem prepotentni Deakins i njegova dominacija već poprilično idu na živce. Zajednički odlaze na probni let najmodernijim avionom koji nosi dva nuklearna projektila, ali Hale ne zna da je Deakins planirao otmicu projektila kako bi ih u suradnji s poslovnim čovjekom Prichettom prodao i obogatio se. Deakins izbaci Halea iz aviona nad pustinjom Utaha, spusti projektile, potom se katapultira iz aviona, ostavljajući letjelicu da se zabije u prvu prepreku i tako uništi. Njegovi kompanjoni ga spremni čekaju, međutim ne znaju da je Hale u pustinji naišao na ljupku rendžericu Terry Carmichael te da su im njih dvoje na tragu...
Nakon što se proslavio u matičnoj hongkonškoj kinematografiji, John Woo (Nemoguća misija 2, Glasnici vjetra, Isplata) dobio je početkom devedesetih hollywoodski angažman. Prvi projekt bio je B-film "Teška meta" (1993), da bi već u sljedećem, "Slomljena strijela", dobio na raspolaganje znatan budžet (65 milijuna dolara) i velike zvijezde Johna Travoltu (preporođen nakon Tarantinova Paklenog šunda) i Christiana Slatera (danas mu je karijera u velikoj krizi). Iako je kritika film uglavnom dočekala na nož, riječ je o izvrsnom akcijskom filmu i najboljem Wooovom hollywoodskom filmu ne računajući njegov američki tour de force "Bez lica" (snimljen godinu kasnije s Travoltom i Nicolasom Cageom u eksplozivnim glavnim ulogama).
Woo je u "Slomljenoj strijeli" izvrsno spojio Slatera i Samanthu Mathis suprotstavivši ih beskrupuloznom no karizmatičnom negativcu Travolti, a uz to je korektno razradio i paralelnu radnju u stožeru američke vojske, gdje je izražajnu epizodnu ulogu ostvario mladi Frank Whaley kao savjetnik ministra obrane. Woo je uobičajenom virtuoznošću režirao akcijske prizore, ali je i izuzetno ambijentirao film u pustinju i kanjon Utaha, sjajno iskoristivši prirodno okruženje u građenju atmosfere. Također, domišljato se poslužio raznim prometalima (avion, helikopteri, terenska vozila, vlak), kako bi i tako pojačao dinamiku radnju.

Komentari (5)

Foto